Na jihu se šíří ptačí chřipka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Na jihu se šíří ptačí chřipka

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Profimedia)

Už druhý případ nákazy ptačí chřipky zaznamenali veterináři na jihu Čech. Kromě úhynu labutí na Písecku přišel o slepice a kachny malochovatel na Táborsku. Veterináři řeší další úhyny ptáků ve volné přírodě.

Od potvrzení ptačí chřipky H5N8 u dvou uhynulých labutí ve Zlivici v minulém týdnu jsou veterináři na nohou. Druhé ohnisko se objevilo ve Dlouhé Lhotě na Táborsku, kde malochovateli uhynulo 15 slepic, křepelek a kachen. Zbývajících 17 kusů z chovu zlikvidovali veterináři. V okruhu tří kilometrů včera kontrolovali stav drůbeže u chovatelů a zabezpečení proti kontaktu s volně žijícími ptáky. „Další skupina prověřovala velkochovy v desetikilometrovém ochranném pásmu,“ řekl Petr Majer ze Státní veterinární správy. Podle odborníků se ptačí chřipka zřejmě dál šíří. „Kvůli chřipce zasedal krizový štáb kraje,“ uvedla Hana Brožková z krajského úřadu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.