Respirátory v MHD a obchodě: Kdo nám tohle zaplatí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Respirátory v MHD a obchodě: Kdo nám tohle zaplatí?

Respirátory, ilustrační foto
Respirátory, ilustrační foto (Profimedia)

Už jen zmínka, že by po vzoru Rakouska nestačily pro nákupy či cesty hromadnou dopravou obyčejné roušky, ale dražší respirátory, vyvolala nákupní šílenství. A už teď je jisté, že nová povinnost dopadne na ty nejchudší!

I když ministr zdravotnictví Jan Blatný (50, za ANO) minulý týden chlácholil, že lidé nemusí účinnější respirátory skupovat, stal se pravý opak. Poptávka po nich vyletěla do nebes. včera hlavní hygienička Jarmila Rážová (59) potvrdila, že už se pracuje na analýze jejich povinného zavedení.

Až 9 tisíc navíc!

Podle analytiků by zavedení povinného nošení respirátorů FFP2 v MHD a obchodech při jejich současných cenách znamenalo pro české domácnosti měsíční několikatisícové výdaje. Někteří hovoří o výdaji až 9000 korun měsíčně. Pětinu rodin by to podle nich mohlo uvrhnout do existenčních problémů.

Stačí rouška?

Podle části expertů přitom správné nošení textilních roušek brání viru srovnatelně s respirátorem či továrně vyráběnou papírovou chirurgickou rouškou. „Rozdíl oproti jednoduchému respirátoru je opravdu minimální. Problém je v těsnění. Když si roušku nasadím, virus bude procházet mezerami po stranách i u nosu. V případě respirátoru je velká výhoda – byť je nepříjemý, že velmi dobře těsní kolem obličeje,“ vysvětlil Aha! imunolog Zdeněk Hel.

Jak proloužit životnost:

  • Jakmile ochranný prostředek navlhne, ztrácí svou účinnost a roušky jsou tak na jedno použití. Za určitých podmínek lze respirátor použít opakovaně.
  • Řiďte se pokyny výrobce. Opakované použití u respirátorů je možné, ale maximálně 3 až 5 cyklů. Nosit se respirátor může 4 až 8 hodin, nebo než navlhne.
  • Sterilizovat respirátor lze např. 24 hodin v horkovzdušné troubě na 70 °C. Dále jej můžete sterilizovat 30 minut v roztoku sava a vody (10 ml sava do 1 l vody).
  • Pak jej opláchněte čistou vodou a vysušte na radiátoru. Rozhodně nedávejte respirátor do mikrovlné trouby!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.