»Narkomani« sociálních sítí: Jsou připojeni k internetu víc, než je zdrávo | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

»Narkomani« sociálních sítí: Jsou připojeni k internetu víc, než je zdrávo

ilustrační foto
ilustrační foto (istock)

Závislost na alkoholu, cigaretách či opojných látkách jsou s lidstvem spojeny od nepaměti. S nástupem moderních technologií vznikají i závislosti zcela nové. Ta na sociálních sítích se odborně nazývá netolismus. Jak se nejčastěji projevuje, kdo patří k nejohroženějším skupinám a jak této nebezpečné závislosti předcházet?

Covidová opatření, home office i online výuka zapříčinily, že doba strávená na internetu vzrostla až o 50 %. Ať už brouzdáme po Instagramu, hledáme partnera na Tinderu nebo sledujeme příspěvky přátel na Facebooku, měli bychom mít na paměti, že se z nevinné zábavy může stát závislost.

Co je to netolismus?

Netolismus je chorobná závislost na využívání digitálních technologií, kdy je potřeba připojení k internetu silnější než cokoliv jiného. Jedná se o jeho stránky, jako jsou nejrůznější typy sociálních sítí, komunikační platformy, hazardní i on-line hry či nadměrné sledování videí různého charakteru. O netolismu se bavíme v případě, kdy světu technologií naprosto podlehneme na úkor našich osobních životů.

Nejohroženější jsou děti a mladiství

Podle dostupných statistických dat trpí netolismem zhruba 3,4 % Čechů, zatímco dalších 3,7 % balancuje na hranici závislosti. Překvapivé může být i zjištění, že mezi nejohroženější skupinu patří právě děti a mladiství mezi dvanáctým a patnáctým rokem života, jejichž podíl dosahuje téměř jedné čtvrtiny závislých na internetu.

Celý článek naleznete v itštěné podobě Nedělního Aha! (24. 1. 2021)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.