Joaquín Guzmán alias Prcek: Takový mexický Kajínek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Joaquín Guzmán alias Prcek: Takový mexický Kajínek!

2017: Převoz do vězení ve Spojených státech. Přísně střežená akce, kterou sledoval celý svět.
2017: Převoz do vězení ve Spojených státech. Přísně střežená akce, kterou sledoval celý svět. (Foto ara)

Nemusíte být zrovna Matkou Terezou, aby se z vás stala legenda. Úplně postačí, když vybudujete jeden z největších drogových kartelů na světě, povraždíte pár tisíc lidí, kteří s vámi nesouhlasí, a uplatíte nejvlivnější politiky v zemi. Ach ano, málem bychom zapomněli – dvakrát utečete z nejpřísněji střežených vězení na planetě. Tak jako před 20 lety Joaquín Guzmán (cca 63).

Prý je jako Robin Hood; lidé o něm tvrdí, že je to spasitel, jiní zase, že odporný zločinec. Jedno mu přesto upřít nelze: dokázal velké věci, ačkoli mu už jen málokdo řekne jinak než Prcek. Měří totiž jen něco málo přes 160 cm, což – jak se ukázalo přesně před 20 lety při jeho prvním útěku z vězení – nemusí být ani u chlapa nutně na škodu.

Jak padaly hlavy

Jeho život je do značné míry pořád opředen tajemstvím. Známo dokonce není ani přesné datum jeho narození. Víme ale, že vyrůstal ve velmi chudé mexické rodině. Až do svých patnácti se živil prodejem plodin z vlastní zahrady. Pak přesídlil do oblasti La Tuna, kde zjistil, že pěstovat lze i spoustu dalších věcí. Třeba mák a marihuanu, na kterých se dá trhnout rozhodně víc než na kukuřici a fazolích.

Časem se napojil na kartel Guadalajara. Učil se od známého narkobarona Miguela Ángela Félixe Gallarda, aby po jeho zatčení v roce 1989 převzal plnou kontrolu nad celosvětovým drogovým trhem. Jeho tým operoval v 50 zemích světa včetně České republiky. A Guzmán si nashromáždil jmění v hodnotě přes miliardu dolarů. Stal se jedním z nejvlivnějších mužů na planetě mimo jiné i proto, že uplatil řadu politiků. S odpůrci se příliš nemazal. Kohokoli, kdo se mu rozhodl postavit, jeho kumpáni zabili. A těla bez hlavy chladnokrevně odhazovali podél silnic. Prcek ale taky podporoval chudé Mexičany. Řadě z nich jen tak poslal peníze a vyrovnával za ně dluhy – podobně jako jeho kolumbijský kolega Pablo Escobar.

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha (24. 1. 2021)

Přečtěte si
-bello-
25. 1. 2021 • 00:45

No, já si myslím, že jste to přehnali!
S Prckem má Kájínek společnýho jen to, že je to prcek taky a že je stejně vizuálně odpudivý , jako ten Mexikánec.. Jinak - z kriminálu uteklo mnohem víc vězňů, takže srovnávat Kájínka zrovna s Prckem je divný .Docela jistě jste mu článkem zvedli sebevědomí ještě víc, a že mu nechybí .
Bylo by dobrý , kdyby v ČR platilo Son of Sam law !

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.