PRŮŠVIH! Královně se ztratil... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

PRŮŠVIH! Královně se ztratil...

Královna Alžběta II.
Královna Alžběta II. (ofimedia.cz, AP, archiv)

Británie truchlí. Vždyť je tomu víc než týden, co se Merlina nevrátila domů! Že by už měla plný zobák covidu nebo ji tak moc nakrknul brexit, že raději emigrovala, je prý vyloučené – byla to inteligentní dáma, která vždy ctila pravidla. A Spojené království proto myslí na nejhorší…

Jen abyste rozuměli – Merlina je krkavec. A ne jen tak ledajaký. Už víc než 13 let totiž střeží palác Tower v Londýně, kde jsou mimo jiné uloženy královské korunovační klenoty. Tedy až dosud střežila. Minulý týden se jako obvykle vydala na výlet za hradby, ze kterého se zatím nevrátila. Její nenadálé zmizení je přitom pro Brity velmi špatným znamením…

Začátek konce? Krkavcům se v londýnském Toweru líbilo odjakživa. Nepřetržitě jej ale obývají od 17. století, kdy tehdejší král Karel II. Stuart vyslechl proroctví o tom, že pokud černí opeřenci pevnost opustí, království zanikne a země bude uvržena do chaosu. Chov krkavců proto nařídil dekretem. A pro jistotu přikázal, aby jich za hradbami žilo přinejmenším šest a aby jim chovatelé zastřihli křídla. Za ta léta se z nenáviděných ptáků, kteří byli v literatuře vždy popisováni jako poslové smrti či tvorové živící se kostmi oběšených, stali londýnští maskoti.

Turisty už dávno nezajímají nějaké poklady skrývající se v útrobách Toweru, nýbrž především zvířátka s pronikavě černýma očima a lesklým peřím, která se před nimi tuze ráda předvádějí. A tak si okolnosti před pár lety vyžádaly dokonce i zřízení speciální funkce tzv. Ravenmastera neboli Pána krkavců. Od roku 2011 jím je bývalý člen královské armády Christopher Skaife, který si za hradbami postupně vypiplal ne šest, ale rovnou osm černých kamarádů. Sestavu v posledních dvou letech tvořili Poppy, Erin, Jubilee, Rocky, Harris, Gripp, Georgie, no a pochopitelně již zmiňovaná průšvihářka Merlina.

Krkavci, neinteligentnější ptáci

Živí se lidskými mrtvolami a svým krákáním předpovídají smrt. Asi nejčastější pověry, které se v souvislosti s těmito opeřenci zmiňují. Důkladně je přiživovala i literatura – vzpomeňme třeba na báseň Krkavec od E. A. Poea. Ve skutečnosti tu ale máme co do činění se skutečnou ptačí intelektuální špičkou. Krkavci jsou totiž velmi učenliví. Dokážou napodobovat zvuky, naučí se povely a jsou velmi hraví.

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (24. 1. 2021)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.