Paní Marie (75) propadla nevšednímu koníčku: Koláže z vykopaných střepů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Paní Marie (75) propadla nevšednímu koníčku: Koláže z vykopaných střepů

Marie Jansová u svých neobvyklých děl.
Marie Jansová u svých neobvyklých děl. (Foto Aha! – Helena Lacinová)

Dům Marie Jansové (75) v Jindřišské v Jirkově tak trochu připomíná perníkovou chaloupku. Nezdobí ho však tabulky ze sladkého pečiva, nýbrž unikátní koláže ze střepů nádobí někdejších obyvatel okolních horských vesnic.

Na domě po Mariiných rodičích najdete koláží nespočet. Materiál, z něhož je vyrábí, nachází vitální seniorka v horách. „Už je mám prolezlé. Nad Teplicemi, od Litvínova nahoru. Brandov, Novou Ves,“ vyjmenovává podkrušnohorské vesnice, odkud střepy do jejích děl pocházejí nejčastěji.

Tipy hledačů

S neobvyklým koníčkem začala už před 45 lety. Některé střepy do mozaik našla v dnes už zaniklých obcích. „Manžel pochází z Kopist u Mostu, které byly zbourány. Odtamtud mám také některé nálezy,“ prozrazuje pani Marie. Zpočátku jí dávali tipy hledači kovů, když narazili na střepy, které nechtěli. „Měli spíš zájem o věci z druhé světové války. Vždy jsme se synem hned vyjeli na místo, které určili, a střepy vykopali,“ popisuje a přidává jeden poznatek: „Když jsou prorostlé kořeny, vím, že tam nikdo nehrabal a nejde o nové věci.“

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha!



Přečtěte si
Uživatel_5501053
25. 1. 2021 • 14:48

Chci upozornit na to, že vše co je uložené v zemi, v tomto případě i keramické střepy, patří státu, protoře se jedná o archeologické nálezy, které jsou jedinečné a neobnovitelné a jsou součástí kulturního dědictví! O archeologickém nálezu musí být učiněno oznámení (oznamuje nálezce nebo osoba odpovědná za provádění prací) a to nejpozději druhého dne po archeologickém nálezu. Archeologický nález i naleziště musí být ponechány beze změny až do prohlídky odborným pracovníkem.
Dle ust. § 23 a 23a zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči a Vyhlášky č. 66/1988 Sb., kterou se tento zákon provádí.

-bello-
25. 1. 2021 • 00:54

FUJ !
Co na to starosta a vůbec obec?
Za takový paskvily pokuty a odstranit!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.