Tajemný binturong v pražské zoo: Nerušit, mám pauzu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Tajemný binturong v pražské zoo: Nerušit, mám pauzu!

Binturong si umí udělat na větvích pohodlí.
Binturong si umí udělat na větvích pohodlí.  (Foto Zoo Praha/Petr Hamerník)

Šelma, která sází stromy. Takovou pověst má ve své domovině pozoruhodný binturong s očima jantarové barvy. V Zoo Praha žije v Indonéské džungli.

Aktivní je za šera, a tak zahlédnout ho chce trochu štěstí. Binturong se téměř neustále zdržuje v korunách stromů. „Ve větvích obratně šplhá, spí, hledá bezpečí i odchovává mláďata,“ popisuje mluvčí zoo Lucie Dosedělová cibetkovitou šelmičku, jejímž domovem jsou tropické pralesy jihovýchodní Asie. Proč je binturong »zahradníkem« lesa? Stromy, na nichž žije, mu poskytují potravu. Semínka plodů procházejí jeho trávicím traktem a on je pak rozsévá po celém lese. Navíc trávicí enzymy změkčí tvrdé osemení. Bez toho by semena nevyklíčila.

Víte, že...

...Zoo Praha chová od roku 2013 vzácný poddruh binturonga palawanského? Binturong je také výborný plavec, zdržuje se většinu života v nejvyšších patrech pralesa a živí se hlavně ovocem. Ovšem dá si i hmyz, drobné obratlovce, výhonky, listy či pupeny.

Binturong si umí udělat na větvích pohodlí.

Jeho jantarové oči se štěrbinovitou zorničkou prohlédnou i noční tmu.

Jeho jantarové oči se štěrbinovitou zorničkou prohlédnou i noční tmu.



Přečtěte si
-bello-
24. 1. 2021 • 00:03

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.