Petr vdechuje starému železu život: Ze šrotu svařuje děsuplné sochy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Petr vdechuje starému železu život: Ze šrotu svařuje děsuplné sochy!

Petr a jeho poslední, etr a jeho poslední, už téměř dokončené ž téměř dokončené dílo je inspirované ílo je inspirované starodávným keltským tarodávným keltským bohem lesa Cernunnem.
Petr a jeho poslední, etr a jeho poslední, už téměř dokončené ž téměř dokončené dílo je inspirované ílo je inspirované starodávným keltským tarodávným keltským bohem lesa Cernunnem. (Foto pro Aha! – Petr Vaněk)

Pro strach uděláno by měl mít každý, kdo vstoupí do dílny umělce Petra Vaňka (32) v Nemojově na Trutnovsku. Zručný muž totiž již 10 let recykluje kovový šrot na fascinující, ale hrůzostrašné sochy. A právě tu dokončuje jednoho mimořádně děsivého tvora.

Petr Vaněk nashromáždil staré motorové součástky a další železný odpad a svařuje z nich postavu, k jejíž tvorbě se inspiroval starodávným keltským bohem lesa Cernunnem s korunovaným parožím. „Tato postava je známá mnoha kulturám napříč světem. U nás je to například duch hor Rýbrcoul a podobnou postavu znali i severoameričtí indiáni,“ přiblížil umělec. Přes dva metry vysokou sochu začal tvořit před pěti měsíci a do několika dní by ji rád dokončil. „Jsou na ní ojnice, věnce ze setrvačníků a další motorový šrot. Hlavu tvoří lebka z daňka skvrnitého, trofej, která zůstala doma jako dědictví po dědu nimrodovi. Tu jsem potáhl skeletem z ozubených věnců,“ popsal. „Snažil jsem se, aby budil hrůzu. Já bych ho tedy někde ve tmě potkal nerad,“ doplnil s úsměvem.

SVAŘIL ŠATNÍ STĚNU I LAMPU

Zaměřuje se na figurativní tvorbu a v poslední době na svařování démonicky působících soch. Vyrobil například psí obludnou smečku nebo zubní víly. V minulosti ale vytvořil i věci s praktickým využitím jako křesla, šatní stěnu, lampy, a dokonce celý bar, na němž tělo pivního výčepu tvoří staré sbíječky.

ZBĚHL OD DŘEVORUBECTVÍ 

Sochař-recyklátor Petr, původním b c zběhl k vý- vzděláním dřevorubec, zběhl k vý tvarným oborům na Střední uměleckoprůmyslové škole v Turnově. O sochu, na niž padlo asi 350 kilo kovu, se mu už teď hlásí zájemci.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.