Poslanci schválili kvóty na české potraviny: Hrozí zdražení i nedostatek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Poslanci schválili kvóty na české potraviny: Hrozí zdražení i nedostatek!

Šév svazu Prouza varuje před kvótami na české potraviny.
Šév svazu Prouza varuje před kvótami na české potraviny. (Archiv Blesku)

Kvóty na české potraviny, které ve středu schválili poslanci, nejspíš narazí. A to nejen v Senátu, ale také v Bruselu. Nejenže by nám mohly potraviny zdražit až o 15 procent, ale také by se jednalo o porušení jednoho ze základů společného evropského trhu.

Velké obchody s plochou nad 400 m² mají nabízet od příštího roku 55 procent českých produktů a postupně má poměr narůst až na 73 procent. Tak si to alespoň malovali poslanci SPD, ČSSD, KSČM, Trikolóry i část z hnutí ANO, kteří kvóty protlačili. Jenže podle svazů i odborníků to povede ke zdražení potravin. Hlavně prý kvůli tomu, že Česko není zas až tak potravinově soběstačné.

"V určitou dobu a klidně i delší období nebude k dispozici nějaký produkt, protože ho v rámci českých podmínek nedokážeme vyprodukovat,“ varuje agrární analytik Petr Havel s tím, že nejhorší situace bude u ovoce a zeleniny. Podobně se k návrhu staví i prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. „Zisk z tohoto opatření budou mít jen a jen velcí agrobaroni,“ rozčiloval se. Podle něj je pak možné, že lidé na pultech nenajdou to, na co byli zvyklí.

Návrh na zavedení kvót nyní míří do Senátu. A podle informací Aha! je pravděpodobné, že horní komora novelu vrátí poslancům k přepracování. Návrh se navíc nelíbí Evropské unii. Orgány EU upozorňují, že by došlo k porušení základům společného trhu. Proto by mohla novela skončit až u evropského soudu, a Česko by tak mohlo dostat sankce. „Nedovedu si představit horší způsob, jak cíleně nabourávat naši pozici v rámci Unie, zvláště v době, kdy mají naši zemědělci z EU dostatek finančních prostředků na svou produkci,“ dodal Havel.

Na co mají kvóty platit

Nová povinnost se má vztahovat například na vejce, med, květák, česnek, cibuli nebo zelí. Do kvót se mají řadit také čerstvé a chlazené hovězí, vepřové a skopové maso. Novinka se má vztahovat také na řepkový či slunečnicový olej a dalších více než 130 komodit.

Celý článek naleznete v tištěné pdobě deníku Aha! 

Přečtěte si
zadnice
22. 1. 2021 • 17:18

"Poslanci" pro lidi?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.