Systém očkování se mění! Ode dneška chodí zvací SMS | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Systém očkování se mění! Ode dneška chodí zvací SMS

O tom, že jsou vakcíny k dispozici, by seniory měla vyrozumět SMS.
O tom, že jsou vakcíny k dispozici, by seniory měla vyrozumět SMS. (Archiv Blesku)

Ani splnění podmínky 80 let, ani registrace k očkování, nedávaly dosud seniorům jistotu, že vakcínu proti covidu dostanou hned. Ministerstvo zdravotnictví proto upravilo registrační systém ode dneška tak, že přednost mají automaticky nejstarší lidé. O tom, že jsou vakcíny k dispozici, by je měla vyrozumět SMS.

Už od minulého pátku se mohou na očkování hlásit lidé starší 80 let. Rezervovaný termín má za týden asi 73 tisíc lidí, o očkování se ale přihlásilo už přes 172 tisíc lidí nad osmdesát. Jenže i když se prokousali složitým registračním systémem, pak dlouze čekali, než jim systém přidělí konkrétní termín očkování.

Čeká se na vakcíny

Změna, kterou včera představil ministr Jan Blatný (50, za ANO) spočívá v tom, že zájemci o očkování si mohou ode dneška konkrétní termín rezervovat až v momentě, kdy na jejich vybraném očkovacím místě budou dostupné vakcíny. O tom, že mají zelenou, by je měla vyrozumět esemeska.

Starší s předností

Jak to má probíhat? Senior stejně jako dosud na webu registrace.mzcr.cz do formuláře zadá telefonní číslo, na které mu přijde bezpečnostní kód. S ním pak přihlášený v systému vyplní jméno, trvalé bydliště, rodné číslo a svou zdravotní pojišťovnu. Vybere si také místo, kde se chce být naočkován. V momentě, kdy ve vybraném očkovacím místě bude dostatek vakcín, bude o tom informován přes druhou SMS. A ta už bude platit za vstupenku k očkování. Zvací zprávy budou dostávat lidé podle jejich věku. Nebude tak již platit, že první zaregistrovaný přijde automaticky první na řadu.

Počkáte si, říká Blatný

Po zadání kódu z druhé SMS bude zájemce odkázán přímo na kalendář zvoleného očkovacího místa, kde si vybere z nabízených termínů očkování. Nebude tak již nutné přihlašovat se opakovaně k nalezení volných kapacit. Jestli bude očkování »odsejpat« rychleji, je ale diskutabilní. Sám Blatný totiž včera řekl, že v následujících třech týdnech bude nových očkovacích termínů méně. Důvodem je snížení dodávek vakcíny. Zároveň s tím padá i možnost pro všechny ostatní hlásit se do očkovacího systému. Mladší lidé a lidé bez zdravotních komplikací měli tu možnost dostat od 1. února. Jak totiž včera Aha! sdělila mluvčí Blatného Barbora Peterová, pokračovat by se mělo v očkování »prioritních skupin« lidí.

Ostřejší PES v únoru

Možnost omezovat shromažďování i bez vyhlášení nouzového stavu, ale také příležitost jít do divadla či kina s negativním testem na covid. Tak by mohla vypadat změna tabulky opatření PES, se kterou chce dnes Blatný seznámit kolegy z vlády. Ministr včera řekl, že změnu systému PES bude navrhovat od 1. února. Podle dřívějších informací by s testem mohlo být také dovoleno ubytování v hotelu nebo návštěva restaurace.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.