Praktičtí lékaři se chtějí aktivně zapojit: Vakcínu dostanou snad v březnu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Praktičtí lékaři se chtějí aktivně zapojit: Vakcínu dostanou snad v březnu

Praktici jsou připraveni očkovat ve svých ordinacích (ilustrační foto)
Praktici jsou připraveni očkovat ve svých ordinacích (ilustrační foto) (Reuters)

Jsme připraveni, dejte nám vakcíny, hlásí praktičtí lékař. Očkovat ve svých ordinacích ale zřejmě budou moci až na začátku března.

Senioři, zejména ti z venkova, podle zástupců praktických lékařů často nechtějí jezdit do nemocnice a přáli by si dostat vakcínu u svého obvoďáka. Očkovat je ochotná více než polovina praktických lékařů, zatím však dostalo příležitost jen několik ordinací. Třeba v Moravskoslezském kraji přes 200 místních lékařů zajistilo 5800 zájemců z řad seniorů starších osmdesáti let, protože pro ně měli přislíbenou vakcínu. Poté ale kraj obrátil a vyzval lékaře, aby se zapojili ve velkých očkovacích centrech. Tam se ale starším lidem často nechce a čekají, až bude vakcína k dispozici u jejich lékaře.

Očkovací látky, které se nyní používají, se musí skladovat při velmi nízkých teplotách. Za několik týdnů by měly být dostupné i vakcíny méně náročné na manipulaci. „Jsme připraveni na očkování v našich ordinacích vakcínami, které jsme schopni skladovat. Doufáme, že to bude do začátku března,“ řekl vědecký sekretář odborné společnosti praktických lékařů Bohumil Seifert. Do podzimu by podle něj praktici mohli naočkovat až tři miliony lidí. Podmínkou je ale něj spolehlivost dodávek nejen vakcín, ale i jehel a stříkaček.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.