Joe Biden 46. prezidentem USA: Přísahal na rodinnou bibli! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Joe Biden 46. prezidentem USA: Přísahal na rodinnou bibli!

Joe Biden při prvním prezidentském projevu.
Joe Biden při prvním prezidentském projevu. (Reuters)

Joe Biden (78) se včera ujal kormidla rozděleného národa a stal se 46. prezidentem USA. Přísahu složil na rodinný poklad.

Pomyslný klíč od Bílého domu si Biden převzal v 18:00 hodin SEČ, kdy složil prezidentskou přísahu. Tradičně se přísahá na bibli. Zatímco Barack Obama v roce 2009 přísahal na stejnou svatou knihu jako kdysi Abraham Lincoln, Biden svůj slib složil na 127 let starý rodinný poklad. Právě na tuto obří bibli s keltickým křížem na vazbě přísahal poprvé v roce 1973, kdy se stal senátorem, kniha jej provází při každé důležité životní události. Na tuto bibli, kterou si Bidenovi předávají z generace na generaci od roku 1893, přísahal i syn Beau (†46), když se stal generálním prokurátorem.

Hvězdná plejáda

Po prezidentově projevu a modlitbě následovala státní hymna, kterou tentokrát zapěla Lady Gaga. Ta byla jen jednou z plejády velkých jmen šoubyznysu, která nového prezidenta přivítala do úřadu. To prý Trumpa, který se při vlastní inauguraci musel spokojit s béčkovými country zpěváky, pěkně naštvalo.

Naděje pro EU

Ačkoli v USA je vzhledem k Trumpově prohře situace napjatá, řada světových politiků se těší na lepší zítřky. „Po dlouhých čtyřech letech má Evropa v Bílém domě znovu přítele,“ prohlásila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, podle předsedy Evropské rady Biden představuje šanci pro obnovu přátelských vztahů mezi EU a USA.

Koktání překonal

Joe Biden se do vrcholové politiky dostal navzdory vadě řeči. Svého koktání se však dokázal zbavit rétorickým cvičením. Málokdo také ví, že býval výtečným sportovcem – jako hráč amerického fotbalu v posledním ročníku na škole neprohrál jediný zápas. Štěstí a blahobyt jej však neprovázelo – syn Beau v 2015 podlehl rakovině, již v roce 1972 přitom přišel během autonehody o manželku Neilii (†30) a dceru. Navzdory tomu je prý blázen do aut, zejména do své Corvetty Stingra, kterou si koupil krátce po první svatbě.

První dáma s doktorátem

Modelku Melanii Trumpovou na pozici první dámy vystřídá profesorka angličtiny Jill Bidenová (69). O významnou roli přitom mohla snadno přijít – prezidentovu žádost o ruku přijala až napopáté! Svoji jsou již 44 let, společně mají dceru Ashley (39). Bidenová kromě literatury, kterou vyučuje, miluje zejména běh a denně uběhne 7 km. Oblíbená, ač přísná profesorka si chce svůj post udržet a zřejmě se tak stane první ženou prezidenta, která kariéru svému manželovi neobětuje.

Trump pláchl na Floridu

Osamocený Trump (74) se hvězdné inaugurace neúčastnil, trucoval doma na Floridě. Jeho nejmladší dcera Tiffany (27) však má co slavit – její přítel jí v poslední den, kdy si mohla říkat prezidentova dcera, nadělil 13karátový snubák v odhadované hodnotě přes 25 mil. Kč!



Přečtěte si
st.rec
21. 1. 2021 • 21:11

USA jistě mnohokrát přepíšou dějiny když podle new prezidenta žárovku vynalezl černoch pracující pro Edisona...Už zarazil stavbu zdi na hraničním pásmu s Mexikem a migranty jistě rád uvítá,parazitní a zločinní tmavě zabarvení občané budou chráněni,tohle bude konec USA, tohle bude konec USA first - jak řekl v inauguraci D.Trump.

-bello-
21. 1. 2021 • 12:34

Sešlost tamních sluníčkářů
Ježíšikriste, jenom aby u nás nekandidoval Drahoš

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.