Roušky? Zapomeňte! Do obchodů a MHD jen v respirátoru?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Roušky? Zapomeňte! Do obchodů a MHD jen v respirátoru?!

Respirátor
Respirátor ( Červená, Z. Matyáš, V. Hradská, K. Moravcová, M. Charbulák, K. Kopáč, J. Gartnerová)

Kdo se těšil na rozvolnění bezpečnostních opatření, má smůlu. Premiér Andrej Babiš (ANO) naopak uvažuje o tom, že po vzoru Německa a Rakouska zavede povinnost mít v hromadné dopravě a obchodech respirátory či alespoň chirurgické ústenky.

Čísla nově hospitalizovaných opět stoupají, z 6608 pacientů v nemocnicích je 1095 osob ve velmi vážném stavu (včerejší údaj). Navíc se v Česku šíří i obávaná tzv. britská varianta koronaviru, která sice nezpůsobuje horší průběh, ale je až o 40 % nakažlivější. Proto chce premiér zpřísnit ochranu dýchacích cest. „Uvažujeme o tom, že bychom v tomto následovali Rakousko a Německo,“ uvedl Babiš. Do obchodů, ale i vlaků, autobusů, tramvají a dalších hromadných dopravních prostředků už by nám nestačila obyčejná bavlněná rouška, ale museli bychom mít respirátor nejméně třídy FFP2 nebo chirurgickou ústenku.

Respirátor zajišťuje vyšší ochranu, ale je podstatně dražší než běžná ústenka. Jde o jednorázový výrobek, který je třeba pravidelně měnit. Navíc se v něm dýchá o něco obtížněji než v roušce. Existují i respirátory s výdechovým ventilem, kde je problém v tom, že sice jeho nositel je chráněný, ale do okolí se šíří viry zcela bez překážky. Zatím také není jasné, jak by se ministerstvo zdravotnictví stavělo k rouškám a dalším pomůckám z nanovlákna, které v tuto chvíli nejsou vedeny jako »chirurgická rouška«, i když záchyt patogenů, tedy virů či bakterií, mají podle testů, jimiž disponují jejich výrobci, výrazně vyšší. „Vše je nyní předmětem diskuze a bylo by nyní předčasné sdělovat jakákoliv další, konkrétní stanoviska,“ sdělila mluvčí ministerstva úřadu Barbora Peterová.

Bude jich dostatek?

Chirurgické roušky jsou obvykle vyráběné z papíru nebo netkaných textilií, poskytují ochranu jen do chvíle, než zvlhnou. Česko jich má podle Andreje Babiše v zásobě a u výrobců dost, otázkou je jejich cena a hrozba, že s vyšší poptávkou poroste. Omezení ceny ze strany státu by podle něj mohlo znamenat, že výrobci je raději vyvezou.

Studie: Ústenky fungují

Nošení ochrany dýchacích cest na veřejnosti snižuje reprodukční číslo, tedy počet lidí, které nakazí jeden nemocný, pod hodnotu 1. Prokázala to studie mezinárodní skupiny autorů, ke kterým patří i Vladimír Ždímal z Ústavu chemických procesů Akademie věd ČR. Částečný efekt přitom mají i doma vyráběné ústenky. Pochopitelně, čím je ochrana dýchacích cest lepší, třeba při použití respirátorů, tím dramatičtěji se reprodukční číslo snižuje.

Jak snižují riziko nakažení

◆ respirátory FFP2 až 113x

◆ nanoroušky až 113x

◆ chirurgické roušky až 5,3x

◆ roušky z bavlny až 2,5x

Pozn.: Tyto údaje jsou platné při správném používání konkrétního výrobku. Musí těsně dosedat na obličej, aby vzduch neproudil kolem. Problém je například u mužů, kteří si nechávají růst vousy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.