Britská mutace koronaviru: Dorazila k nám už loni z Německa! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Britská mutace koronaviru: Dorazila k nám už loni z Německa!

Zrádnost britské mutace spočívá v tom, že se šíří až o 40 procent rychleji.
Zrádnost britské mutace spočívá v tom, že se šíří až o 40 procent rychleji. (Archiv Blesku)

Nijak zvlášť se nemaskuje a ani svým »hostitelům« nezpůsobuje větší zdravotní komplikace. To, jak rychle se ale britská mutace koronaviru šíří, dělá odborníkům vrásky na čele. Zatím byla tato varianta viru zaznamenána nejméně ve čtyřech krajích.

Možný první případ tzv. britské varianty, která se na ostrovech objevila koncem loňského září, u nás odborníci zachytili loni 25. prosince na Královéhradecku. „Přišlo varování z Německa, že k nám přicestovala osoba, která byla v kontaktu s člověkem, u nějž byla diagnostikována britská varianta,“ přiblížila včera Barbora Macková ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Další případy britské mutace pak prý laboratoře zpětně potvrdily také v Praze a ve Středočeském kraji.

Šílené tempo

Jenže ještě včera se k »Angličanovi« přihlásil i Jihomoravský kraj. Fakultní nemocnice Brno zpětně potvrdila, že dosud zachytila 84 případů. Žádný z nakažených nemusel ale být hospitalizován. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (50, za ANO) zrádnost britské mutace spočívá v tom, že se šíří až o 40 procent rychleji, než běžný koronavirus. Jeden nakažený stihne nakazit podstatně více lidí v kratším čase. „To, co by se jinak stalo během 10 dnů, u této varianty proběhne za dní 6,” přiblížil Blatný. Experti ze Světové zdravotnické organizace se přitom domnívají, že rychlost přenosu nákazy může být dokonce až o 70 procent vyšší. Průběhem onemocnění se ale nijak zásadně neliší. „Nejsou zatím informace, že by měla varianta jiné klinické příznaky,“ dodala Macková. Ostrovní mutaci prý také odhalí běžné PCR testy a mělo by proti ní fungovat i současné očkování.

Má potenciál

„Virus je natolik rozšířen, že má velké pole další dynamické evoluce,“ dodala Helena Jiřičná z Národní referenční laboratoře SZÚ. Kolik lidí v Česku s ním už ale mělo tu čest, není jisté. Experti se totiž zaměřili zatím jen na 12 případů nákazy, u nichž měli podezření na britskou variantu. Ta se potvrdila u deseti z nich. „Obeslali jsme laboratoře, aby zjistily, zda bylo případů více. Zatím se informace se scházejí,“ uzavřela Jiřičná.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.