Vila továrníka na prodej: Zašlý luxus za 16 milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Vila továrníka na prodej: Zašlý luxus za 16 milionů!

Vila známého továrníka Heinricha je v Ústí nad Labem na prodej. V domě úspěšného mydláře se scházela tehdejší politická kulturní smetánka. Úřad pro zastupování státu  ve věcech majetkových nabízí vilu za téměř 16 milionů korun
Vila známého továrníka Heinricha je v Ústí nad Labem na prodej. V domě úspěšného mydláře se scházela tehdejší politická kulturní smetánka. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových nabízí vilu za téměř 16 milionů korun (Foto Luboš Dvořák, Muzeum Ústí nad Labem, ÚZSVM)

Bývala perlou mezi prvorepublikovými vilami. Honosný dům v novobarokním stylu v Ústí nad Labem patřil totiž jednomu z tahounů tehdejšího průmyslu Heinrichu Schichtovi. Řediteli závodů, jež proslavilo známé jádrového mýdlo s jelenem nebo Elida.

Podle toho tenhle skvost také vypadal. Dnes si tuhle už poněkud zašlou krásu může koupit kdokoliv, kdo má v kapse zbytečných 16 milionů. V nabídce má vilu Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Na internet ji pověsil loňského roku, kdy získal objekt od předchozího vlastníka. „Areál i s vilou jsme získali na základě darovací smlouvy uzavřené s Univerzitou Jana Evangelisty Purkyně, kterou schválilo ministerstvo financí. V souladu se zákonem o majetku státu jsme areál nabídli nejprve ostatním státním institucím,“ uvedla mluvčí úřadu Michaela Tesařová. Vzhledem k tomu, že chce stát za továrníkův dům 15,9 milionů, nikomu se do koupě nechtělo. „Nyní hledáme nového majitele mimo stát, který by pro tyto jedinečné historické objekty nalezl smysluplné využití,“ vysvětlila Tesařová.

Ústecký Baťa

Vilu si nechal postavit ve dvacátých letech minulého století tehdejší ředitel Schichtových závodů Heinrich Schicht. Jeho továrna v té době vzkvétala. Založil margarinku, elektrárnu i ztužovnu tuků, podnik měl 3,5 tisíce zaměstnanců 
a zákazníky pocelém světě. Také proto dnes bývá Heinrich Schicht označován jako Ústecký Baťa. V jeho vile se scházela tehdejší kulturní smetánka, vlivní boháči i politici.

Bydlení pro studenty

Po válce byli Schichtovi jako jedni z nejmocnějších československých Němců donuceni opustit republiku. Jejich továrna byla záhy znárodněna a přejmenována tak, jak ji zná většina Čechů – Setuza. Do honosné vily ve Vaňově se přestěhovala katedra vojenské přípravy ústecké Pedagogické fakulty. Po sametové revoluci ji tamní univerzita využila jako kolej. Posledních 15 let je prázdná. „Areál koleje K4 ve Vaňově byl uzavřen z důvodů tamních nejvyšších nákladů na jedno lůžko a existence volných lůžek v ostatních kolejích univerzity,“ vysvětlila už dříve mluvčí školy Jana Šiková.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.