Vláda pootvírá Česko: Trenýrky si dál nekoupíte! Ale... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vláda pootvírá Česko: Trenýrky si dál nekoupíte! Ale...

Jednání vlády (11. 1. 2021): Zleva Jan Blatný, Alena Schillerová (oba za ANO), Jana Maláčová (ČSSD) a Karel Havlíček (za ANO)
Jednání vlády (11. 1. 2021): Zleva Jan Blatný, Alena Schillerová (oba za ANO), Jana Maláčová (ČSSD) a Karel Havlíček (za ANO) (Úřad vlády ČR)

Komu už docházely kalhotky nebo trenýrky, ten si je stále nekoupí. Navzdory avízu premiéra Andreje Babiše (66, ANO) vláda schválila jen otevření papírnictví a obchodů s dětským oblečením a obuví. Jen o píď tak povolila uzdu koronavirovým opatřením. O přesunu do 4. stupně PES však nechce ani slyšet.

Přestože většímu uvolnění by už několik dní odpovídala covidová čísla, vláda na 4. stupeň PES přejít nehodlá. Uleví tedy jen rodičům, kteří dosud nemohli svým dětem koupit nové oblečení a boty. Současně ode dneška otevřou také papírnictví. V minulých dnech už ostatně tento sortiment uvolnily do prodeje některé obchodní řetězce. Na spodním prádle podle vicepremiéra Karla Havlíčka (51, za ANO) chod domácností tolik nestojí.

Strach z mutace

O širším rozvolnění nelze podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (501, za ANO) zatím uvažovat. Kdybychom podle něj naráz uvolnili všechna opatření, pak by 26 tisíc Čechů potřebovalo intenzivní péči. „Kdyby se uvolnila stavidla, může se stát, že během tří týdnů, bude trojnásobně překročena kapacita našeho zdravotního systému. V tom momentě je to problém každého z nás,“ varoval ministr zdravotnictví Jan Blatný (51, za ANO). K tomu se musí připočítat, že i u nás je potvrzen výskyt takzvané britská mutace viru. „Není nebezpečnější, neumírá se na něj víc, funguje na ni vakcína, ale šíří se o čtyřicet procent rychleji,“ upozornil Blatný s tím, že ho může mít každý desátý nakažený v Česku. I kvůli tomu by se mohly špitály zcela zahltit.

Nouze o měsíc

Nouzový stav v Česku platí zatím nepřetržitě od 5. října, tedy již 106 dní. Aby kabinet Andreje Babiše (66, ANO) mohl přísná opatření držet i po 22. lednu – do kdy zatím má souhlas Sněmovny - odsouhlasil si včera prodloužení nouzového stavu o měsíc, tedy do 21. února. S tím půjde před poslance. A to i přesto, že vývoj nákazy už několikátý den odpovídá 4. stupni z pěti v epidemickém systému PES. Teoreticky by se mohla třeba prodloužit doba, do kdy můžeme zůstat až na jedenáctou večerní, místo toho ale mají Češi dál »zaracha« už od devíti. Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (41, ČSSD) by se opatření mohla rozvolnit na nižší stupeň až tehdy, kdy nakažených budou nejvýš dva tisíce denně a podstatně se sníží počty hospitalizovaných.

Pomoc podnikatelům

*Podnikatelé v úpadku budou moci čerpat příspěvek 500 korun denně, a to i zpětně. Novelu zákona o kompenzačním bonusu schválila vláda, ale musí ji ještě projednat parlament. Změna se týká jen fyzických osob – krachujících podnikatelů.

*Pokračovat bude i program COVID ubytování, kdy podporu kromě hromadných ubytovacích zařízení získají i individuální, tedy ubytovatelé v soukromí, malé penziony či apartmány. Dotace budou přidělovány za 78 dní, kdy byl jejich provoz omezen.

*Taxikáři pak byli zařazeni mezi mobilní provozovny a mohou také čerpat pětistovku na den.

Vakcíny v aréně

Velkokapacitní očkovací centrum, které obsouží až 10 tisíc lidí denně, vznikne v O2 Universum v Praze-Libni. Schválil to včera kabinet. Na starost ho bude mít pražská Ústřední vojenská nemocnice, armáda povolá na pomoc vojáky. Stát bude platit pouze za energie, pronájem prostoru bude zdarma, uvedl premiér Andrej Babiš (66, ANO). Halu vlastní a provozuje společnost Bestsport, která je členem skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Zbytek informací najdete v tištěné verzi Aha! 19.1.2021

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.