Tunel z Karlova na Smíchov: Stavaři jsou 15 m pod Vltavou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tunel z Karlova na Smíchov: Stavaři jsou 15 m pod Vltavou!

Stavaři jsou nyní přesně v polovině stavby – 15 metrů pod dnem Vltavy.
Stavaři jsou nyní přesně v polovině stavby – 15 metrů pod dnem Vltavy. (pro Aha! – MHMP)

PRAHA – Téměř tři metry vysoký kabelový tunel ražený pod Vltavou, který má předejít energetické krizi na Smíchově, je z poloviny dokončený. Už za několik měsíců si obyvatelé levé části řeky mohou oddechnout.


Hrozící katastrofální výpadky proudu budou minulostí.

Za posledních sedm let se hlavně díky rozvoji Smíchova spotřeba elektrické energie zdvojnásobila. V roce 2009 by tak nestačila kapacita zdejší rozvodny. „Spotřeba Smíchova je v současné době osmdesát megawatt. To je pro srovnání přibližně okamžitá spotřeba města Mladá Boleslav ve špičce,“ říká náměstek pražského primátora Pavel Klega.

Podzemní kabelovod propojí smíchovskou rozvodnu se sítí na pravém břehu Vltavy, s rozvodnou Karlov. Nejtěžší úsek stavby, kolektor pod tokem Vltavy, vede mezi botelem Albatros a Trojickou ulicí. „Ražba je náročná. Koryto řeky prochází takzvaným Pražským zlomem. Jde o posun zemských ker, v jehož okolí jsou špatné geologické podmínky. Museli jsme také před zahájením prací provést řadu bezpečnostních opatření, aby při ražbě nedošlo k průvalu vod,“ doplnil Klega. Celé energetické propojení levého a pravého břehu Vltavy by mělo začít fungovat na podzim příštího roku.

Kliknutím zvětšete


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.