Zaměněná miminka - Sestřička Bláhová: Záznamy jsem přepsala já! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zaměněná miminka - Sestřička Bláhová: Záznamy jsem přepsala já!

Nikolku s Verunkou zaměnila bývalá zdravotní sestřička Alena Bláhová, přepsala zdravotní dokumentaci.
Nikolku s Verunkou zaměnila bývalá zdravotní sestřička Alena Bláhová, přepsala zdravotní dokumentaci.

TŘEBÍČ – Bývalá zdravotní sestřička z třebíčské porodnice Alena Bláhová (28) přiznává, že přepsala zdravotnickou dokumentaci, a má tak na svědomí záměnu dnes desetiměsíčních holčiček Verunky a Nikolky.


Jako jediná ze čtyř potrestaných zdravotníků dostala okamžitou výpověď.

Když přišly holčičky loni v prosinci na svět, měla Alena noční, ale u porodů byla sestra z »jipky«. Měla za úkol děti zvážit a popsat. Holčičky pak dvě hodiny vedle sebe ležely na výhřevném lůžku. Uvedl to server iDnes.cz. Verunka Čermáková vážila 2,65 kila, Nikolka Brožová měla 3,30.

Alena Bláhová si není jistá, zda měly děti svá příjmení na stehýnku, když je od kolegyně přebírala. Dnes už ale ví, že o 38 hodin později se při své další noční špatně rozhodla. Když zjistila, že váha holčiček nehraje s tou porodní, přepsala dva listy v dokumentaci. Myslela si, že sestra z »jipky« děti po porodu špatně zvážila. „Ani náhodou mě nenapadlo, že se mohly vyměnit. Ale byla to ode mě blbost, nepopírám. Jednoduše jsem chtěla, aby to sedělo. Maminek je mi moc líto, kéž by to šlo vrátit,“ řekla Alena Bláhová.

Ani dnes neví, jak si měla počínat, aby to bylo správně. Podle hlavní sestry měla údaje přeškrtnout a napsat »opravila dne...«, podle primáře Kozáka se měla jít poradit s lékařem.

„Pořád se utěšuju tím, že si holčičky na nové maminky rychle zvyknou,“ říká se slzami v očích Alena, které nabídl místo bývalý zaměstnavatel, porodnice v Českých Budějovicích. Právníci obou rodin začali včera vyjednávat s nemocnmicí o odškodném.


Autor: (frr)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.