Psycholožka Lenka Čadová o očkování seniorů: Měli naději, z té je teď stres | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Psycholožka Lenka Čadová o očkování seniorů: Měli naději, z té je teď stres

ilustrační foto
ilustrační foto (Reuters)

Senioři jsou covidem nejzranitelnější skupina, a proto je mnoho z nich již téměř rok v izolaci. Návrat k normálu mohlo znamenat očkování, toho se ale mnoho zájemců jen tak nedočká. Co to udělá s jejich psychikou? O tom s Aha! hovořila psycholožka Lenka Čadová.

Tím, že byli ve vizi nějaké naděje, jsou vystaveni dalšímu stresu ze situace, která je už tak stresující. Normálním fyziologickým aspektem stáří je, že flexibilita a přizpůsobivost, po psychické a fyzické stránce, je nižší. Takže se hůř na tu situaci adaptují a hůř se s ní vyrovnávají. Stres je potom podklad pro rozvoj dalších onemocnění, ať už v oblasti mentální, fyzické, nebo emoční,“ vysvětlila Čadová.

Apatie a deprese

Psycholožka upozornila také na to, že senioři trpí izolací i jindy a může se negativně podepisovat na jejich psychické i fyzické formě. „Deprese, smutek, nechuť se podílet na běžném fungování života, apatie, skleslost, až závažné věci, jako stav klinické deprese. K psychickým problémům patří i bolesti hlavy, únava, nechutenství, poruchy spánku, bolest na hrudníku, obtíže s dýcháním,“ vyjmenovala. Nic to nenahradí Fyzický kontakt totiž potřebujeme. „Jedna ze sociálních potřeb je vnímat lidi, být jim blízko, cítit jejich živočišné teplo, vnímat jejich dotek. Tohle telefon nedokáže. Nic nenahradí dotek a osobní setkání,“ uzavřela Čadová.

Navštěvovat bezpečně

Podle Lenky Čadové je proto důležité udržovat se seniory kontakt. „Je třeba posoudit rizika, případně se i poradit s lékařem, používat všechny dostupné ochranné pomůcky. Vím, že klienti také například týden nebo dva před návštěvou babičky eliminují nebo omezí další sociální kontakty,“ popsala Čadová.

Pravidelnost je jistota

Elektronická komunikace tu skutečnou nenahradí, ale i tak v této situaci může pomoci. „Je potřeba pravidelnost, rituál. To co je pravidelné, dává lidem pocit bezpečí, například když ví, že jim vnučka zavolá každé ráno nebo večer. A důležité je také zaměstnat mozek, ať už luštěním křížovek, sudoku, četbou knih či sledováním filmů a povídáním si o nich.“ uvedla Čadová.

Přečtěte si
-bello-
16. 1. 2021 • 22:34

Psycholožka leje jen olej do ohně a seniorům nakecává, že se zhroutí, když nebudou očkovaný během 3 neděl.
Psycholožká je nána pitomá, Covid je zde od března.
Během týdne se senior z toho nepodělá, ale holt se tady musí furt a furt jen štvát.
Nejsem přítelkyní strany ANO, ale hergot existuje vůbec něco co ti blci nehodí Babišovi na hlavu?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.