Očkování má jen 3000 seniorů: V 8 ráno start a pak KOLAPS! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Očkování má jen 3000 seniorů: V 8 ráno start a pak KOLAPS!

Start registrace se nezdařil.
Start registrace se nezdařil.  (Archiv Blesku)

Dalo se to čekat… Už ve čtvrtek ministr zdravotnictví Jan Blatný (50) upozorňoval, že ne na všechny seniory se po spuštění registračního systému k očkování dostane vakcína. Realita byla ještě horší. Jistý termín dostal jen zlomek lidí.

„Za chvíli jsme zpět“, hlásil včera ráno registrační web k vakcinaci. A lidé, kteří doufali, že se dovolají na linku 1221, kde jim měl pomoci operátor, slyšeli jen: „volaný účastník je nedostupný“. Navíc SMS s registračními PIN kódy chodily až po desítkách minut…

Babiš se čertil

Toliko očekávaný start registračního webu, kdy se měli hlásit jen lidé nad 80 let. Volné termíny byly již hodinu po spuštění obsazeny. Suma sumárum, ke včerejšímu poledni bylo v systému kolem 78 tisíc registrací, ale jen 3 tisíce pevně daných termínů. „Žádný výpadek nebyl, byl nápor na síť 5 minut a vy z toho děláte výpadek,“ čertil se včera před novináři premiér Andrej Babiš (66, ANO). Nic podle něj nekolabuje, naopak všechno funguje. A také vakcín je prý dostatek.

Druhá později

Ministr Blatný pak včera ujišťoval, že termínů pro očkování budou týdně tisíce. Tomu by mohlo pomoci, že rezort posune doporučený termín podání druhé dávky vakcíny. Ta má místo po 21, přijít až o po 28 dnech. Týká se to i samotného Babiše, který místo v pondělí dostane druhou část vakcíny o týden později. „V této chvíli, když vidím, jak je velký zájem, což je pozitivní, přestává mít smysl, že se tito lidé dostanou na očkování až v dubnu a dále,“ dodal Babiš.

Hledání viníka

Za pomalým rozesíláním SMS zpráv s PIN kódem může podle Asociace provozovatelů mobilních sítí hlavně stát. „Možná by příště pomohlo, kdyby operátorům stát o nápadu požadovat SMS ověření řekl dříve než hodinu po spuštění systému,“ napsal na Twitter šéf asociace Jiří Grund. Jestli s jednotlivými operátory někdo ze státního aparátu mluvil, ale není jasné. Premiér Babiš krčil rameny a vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla Aha! řekl: „Testovalo se to, s operátory byla řada jednání. Mohlo se to tam říct, že budou chodit esemesky. Teď nevím, jestli se jim to řeklo.“ Registraci ale vládní zmocněnec pro IT jinak brání a všechny se prý podařilo zaregistrovat.

Víte, že...

...za první hodinu se do systému registrovalo na 44 tisíc lidí a operátoři během hodiny měli až 2280 telefonátů? Nejdelší trval až 39 minut.

Celý článek naleznete v itštěné podobě deníku Aha!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.