Entomolog Konvička: Objevil vzácného brouka, měl být vyhynulý | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Entomolog Konvička: Objevil vzácného brouka, měl být vyhynulý

Od roku 1990 považovali entomologové dřepčíka v Česku za vyhynulého.
Od roku 1990 považovali entomologové dřepčíka v Česku za vyhynulého. (Foto pro Aha! – Hervé Bouyon, Lech Borowiec)

Mimořádný nález se podařil entomologovi Ondřeji Konvičkovi u Dubňan na Hodonínsku. Našel brouka dřepčíka, o němž byli přírodovědci přesvědčeni, že v Česku už před 30 lety vyhynul!

Entomolog našel vzácného brouka při průzkumu nově vznikajícího ptačího parku Kosteliska u Dubňan. „Od roku 1990 jsme ho v tuzemsku považovali za vyhynulého. Zcela výjimečný je jeho výskyt i na Slovensku,“ uvedl Konvička na adresu hmyzu s latinským názvem Longitarsus substriatus. Brouk se skrýval v zatím neprobádané oblasti. „Bylo to pro mne velké překvapení,“ přiznal Ondřej Konvička a upřesnil, že dřepčík vyhledává zejména hluchavkovité rostliny. Zatímco u nás je naprostou raritou, v jihoevropských státech je jeho výskyt poměrně běžný. Z jihu se Longitarsus substriatus poté rozšířil i do Ruska a Kazachstánu.

Vyfotit prcka je kumšt

Vyfotit brouka dřepčíka je kumšt. A to nejen proto, že je maličký – dorůstá velikosti jen 1,7 až 2,2 mm. „Problém je i to, že jakmile k němu přiblížíte, odskočí klidně několik desítek centimetrů,“ prozradil Ondřej Konvička. Není bez zajímavosti, že tuzemským entomologům se dřepčíka ještě nepodařilo vyfotit. Frnkl jim vždy, než zmáčkli spoušť. Snímky, které si můžete prohlédnout, získalo Aha! exkluzivně od Francouze Hervé Bouyona a Poláka Lecha Borowiece.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.