Statečný školák Daniel: Od devíti let řídí domácnost | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Statečný školák Daniel: Od devíti let řídí domácnost

Dan (13) s maminkou Erikou (36), o kterou se obdivuhodně stará.
Dan (13) s maminkou Erikou (36), o kterou se obdivuhodně stará. (Foto Aha! – Michal Charbulák, Město Bohumín)

Už čtyři roky vede domácnost v bytě jednoho bohumínského paneláku školák Daniel Bernatík (13) z Bohumína. Maminku Eriku (36) postihla mozková mrtvice a téměř vše je na něm. A on to zvládá, dokonce teď zařídil i klíčovou rekonstrukci koupelny.

Když se v roce 2016 Danova maminka v bytě jednoho bohumínského paneláku najednou zhroutila, klučina ještě netušil, co se děje a co oba čeká. „Mamka byla dlouho v kómatu, pak na vozíku, teď spoléhá na berle a na mne,“ líčí pro Aha! Daniel. 

Na konci sil

Příkladný syn se rychle zorientoval. Zatímco Erika se učí znova psát a cvičí motoriku sestavováním různých obrazců, Dan mámě se vším pomáhá. „S úklidem, s převlékáním peřin a podobně. Každý den ráno jí dělám kávu, někdy i snídani,“ popisuje. Největší problém představovalo večerní mytí. „Mamka se sice myje sama, ale do vany a z vany jsem jí musel pomáhat. Už jsem to moc se silami nezvládal,“ vypráví. Pomoci měla úprava koupelny a místo vany sprchový kout se sedátkem. A toho se po mnoha peripetiích konečně dočkají! O pomoc sice žádali přes Nadační fond Terezy Pergnerové, ale rekonstrukci zaplatí město. „Jsou to nájemníci městského bytu. V odůvodněných případech výměnu financujeme. Snad bude mít Dan i jeho maminka snazší život,“ říká místostarosta Bohumína Igor Bruzl.

Chybí jí kost v hlavě

Následky mrtvice jsou u Eriky Gálové, která předtím pracovala jako řeznice, děsivé. Nemá téměř žádný cit v celé levé polovině těla a téměř nevidí na levé oko. „Také jí budou vracet kost do hlavy, na pravé straně jí kus chybí. Dávali jí tam implantát, ale dostala se tam infekce,“ říká Daniel, jehož máma se bez asistence druhého člověka neobejde. Má sice berle, ale jít kamkoli sama se bojí.

Obrovská vlna solidarity

Silný příběh chytil za srdce mnoho lidí na sociálních sítích. Nejenže se přes nadaci podařilo vybrat cílovou částku 60 tisíc korun, ale ozývali se další a další lidé, že dvojici, která nemá peněz nazbyt, při nelehkém údělu pomohou. Jistý muž jim hodlá zdarma vymalovat, další nabídl částku rovných 20 tisíc.

Proč to trvalo tak dlouho?

Mnozí lidé se podivovali, že se do věci vložilo město až čtyři roky po ženině mrtvici a dva roky poté, co Dan s matkou o úpravu koupelny zažádali. Nic se nedělo, proto se Dan obrátil o pomoc na nadaci. „Bohužel žádost se po projednání v posudkové komisi ČSSZ vrátila na úřad v době, kdy byly přestavby kvůli velkému zájmu občanů a vysokému čerpání rozpočtu pozastaveny,“ vyvětluje místostarosta Igor Bruzl s tím, že nyní chce město zjednat nápravu.

Víte, že...

...přesně v šest hodin ráno obvykle Danovi ve všední dny zvoní budík, aby se před školou postaral o mámu?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.