Demokracie v plamenech: Pokus o převrat v USA stál čtyři životy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Demokracie v plamenech: Pokus o převrat v USA stál čtyři lidské životy

Zůstane Trump v politice, nebo se vydá cestou reality show?
Zůstane Trump v politice, nebo se vydá cestou reality show? (blesk.cz, reuters)

Jako v banánové republice! Tak George W. Bush označil bizarní útok na Kapitol. Trumpovi přívrženci ve zvířecích čapkách s pomalovanými tvářemi rozbíjeli okna, rabovali kanceláře politiků. Čtyři lidé zemřeli, došlo i na exploze.

Středa 6. ledna se do dějin zapíše jako ostudný den pro Ameriku. „Útočíme na Kapitol. Je to revoluce,“ řekla uslzená demonstrantka ve videu, které se objevilo na Twitteru. Mladá žena se snažila dostat do budovy, kde zrovna probíhalo jednání Kongresu, byla však zasažena slzným plynem, který policie nasadila. To přišlo však až po totálním selhání ozbrojených složek, které davu prolamujícímu zábrany téměř nevzdorovaly, a podle některých záznamů mu dokonce uvolnily cestu!

Když se demonstranti konečně dostali dovnitř, ochrance nezbývalo než vzít nohy na ramena. Rabující sebranka dokonce odcizila řečnický stupínek či poštu ze stolu předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové (80)! Než policie znovu nastolila v Kapitolu pořádek, zemřeli čtyři lidé. Politické přesvědčení stálo život mimo jiné Trumpovu voličku a veteránku letectva Ashli Babbitovou (35), kterou zabila střelná rána do hrudi.

Trumpovi příznivci řádili v Kapitolu: Čtyři mrtví, infarkt v davu a Biden završil výhru

Video se připravuje ...

Zatím se zdá, že se situace konečně uklidnila. Po agresivním přerušení sčítání hlasů volitelů nakonec Kongres mohl potvrdit vítězství Joea Bidena (77) v prezidentských volbách (Biden 306, Trump 232). Donald Trump (74), kterého již mnozí obvinili z podněcování k povstání, po dvou měsících slíbil, že svému následníkovi Oválnou pracovnu předá po dobrém.

Co bude s Trumpem? Možná vlastní reality show, říká analytik

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.