Unikla koronaviru a zdolala 4 tisíce km dlouhou hřebenovku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Unikla koronaviru a zdolala 4 tisíce km dlouhou hřebenovku

V horách se kromě velkého převýšení potýkala i s hlubokým sněhem a bouřemi.
V horách se kromě velkého převýšení potýkala i s hlubokým sněhem a bouřemi. (Foto pro Aha! – Taťána Bujnochová)

S mizernou angličtinou a bez přípravy zdolala Taťána Bujnochová (45) z Bašky na Frýdecko-Místecku 4265 km dlouhou Pacifickou hřebenovku. Ustála mráz, medvědy i chřestýše. A oproti zbytku světa na půl roku unikla domácímu koronavirovému vězení, do USA totiž přiletěla dva dny před zavřením hranic.

Pacifická hřebenovka je jedním z nejdelších ucelených horských přechodů planety. Taťána si jej vybrala,protože, jak sama říká, zkrátka jen chtěla vyrazit na dlouhou túru. V průměru ušla 40 km denně a prošlapala čtvery boty. Mezi nejsilnější momenty řadí ten, kdy ji jistý Američan vítal v lese s českou vlajkou. „A také setkání s medvědy. Jde z nich pozitivní síla, nabíjelo mě to,“ líčí projektová manažerka na volné noze.

Na zvířata samopalem

Sedmdesát procent trasy šlapala osamocená, jen sem tam se k ní někdo přidal. Zvlášť v noci pro ni bylo příjemné nebýt sama, protože zvířata umí pořádně vyděsit. Třeba když na sebe »pořvávala« přes její stan. „Pomohla střílecí hra v mobilu, zvuk samopalu problém vyřešil,“ usmívá se. „Ale strach jsem měla. Stejně když jsem se ztratila s vybitým mobilem ve sněhové bouři, a navíc jsem sjela dolů po prudkém zmrzlém srázu. Zachránil mě obyčejný kompas,“ popisuje cestovatelka, která v poušti často narážela na chřestýše. „Abych slyšela jejich chřestění a mohla se jim vyhnout, musela jsem sundávat sluchátka,“ prozrazuje.

Dvakrát vyšší náklady

Jelikož pandemie a s ní spojená opatření zavřely kempy, dobít telefon a občas si vyprat musela Taťána chodit do hotelů. Rozpočet na celou túru, který činil 200 tisíc korun, se jí tím zdvojnásobil.

Knedlíková euforie

S manželem a dcerami (16 a 18), kteří ji v jejím dobrodružství podporovali, byla Taťána v pravidelném kontaktu přes videohovory. A na uvítanou jí přichystali překvapení. „Za těch šest měsíců jsem hodně zhubla. A protože můj muž ví, že miluji knedlíky, po návratu se mnou celý týden chodil na knedlíková meníčka. Takže váha se pomalu vrací zpět,“ směje se.

Dojde jen zlomek

Pacifická hřebenovka vede západním pobřežím Spojených států od Mexika až po Kanadu. Ročně na ni vyrazí okolo tří tisíc lidí, do cíle však dojde jen zhruba 180 z nich. Jedním z nich je i Taťána. Ta dobrodruhy, kteří by ji chtěli napodobit, upozorňuje na úskalí. „Doporučuji jim nastudovat si první část trasy. A počasí. Nečekala jsem sněhové bouře, hluboký sníh, mráz a tak velké převýšení,“ říká Taťána. Také tvrdí, že by příště v batohu nenesla zbytečnosti. Přestože se spousty věcí zbavovala, na zádech i tak táhla asi 20 kg.

Poznala sebe samu

Co o sobě během půlročního dobrodružství zjistila? „Že umím být velmi trpělivá a odvážná. To by mě v pohodlí domova nenapadlo,“ tvrdí Bujnochová s tím, že jinak jí mozek zlenivěl a návrat do reality byl náročný.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.