Superdárce Antonín Janák (54): Už 32 let daruje krev i plazmu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Superdárce Antonín Janák (54): Už 32 let daruje krev i plazmu

Antonín Janák při svém 462. odběru. V novojičínském špitále už superdárce všichni znají.
Antonín Janák při svém 462. odběru. V novojičínském špitále už superdárce všichni znají. (Foto Aha! – Karel Janeček, AGEL)

Někdo je závislý na cigaretách, někdo na alkoholu... Antonín Janák (54) z Nového Jičína je ale závislý na darování krevní plazmy. Za svůj život už jí daroval stovky litrů.

Na transfuzní oddělení novojičínské nemocnice už Antonín Janák dochází 32 let. Každých 14 dní daruje krevní plazmu. Začalo to v roce 1988, kdy daroval krev zraněným lidem v Arménii, kterou postihlo katastrofální zamětřesení.

Bez odběrů si zoufá

A od té doby Janák už nepřestal. „Dalo by se říct, že jsem závislák. Když mi do plánovaného odběru něco vleze a musím ho vypustit, tak jsem z toho úplně nešťastný. Ale takových nás je víc,“ říká Antonín s úsměvem. Ve špitále ho vždy nadšeně vyhlížejí. Každých 14 dní daruje krevní plazmu a jednou ročně krev. Na stejnou cestu přivedl i svého syna. „Zasvětil jsem ho do toho. Nemusel jsem ho ani nijak zvlášť přemlouvat,“ pochvaluje si.

Kvůli penězům to není

„Je řada situací, kdy je krev potřeba, po bouračkách a jiných nehodách, lidé jsou nemocní nebo během operací. Člověk by měl krev darovat kvůli lidem a darovat ji srdcem,“ uzavírá superdárce.

Před lety zachránil život

Přístup Antonína Janáka určitě pomohl a pomůže mnoha lidem, ale jeden jeho počin je mimořádný. V roce 1999 jeho kostní dřeň zachránila život někomu na opačném konci republiky – v Plzni. „Ten člověk se z toho dostal. Z toho mám nejkrásnější pocit. Je to neuvěřitelně krásné, když někomu zachráníte život,“ vyznal se dárce.

Rekordman je z Nymburska

Absolutním rekordmanem mezi dárci krve v České republice je Zdeněk Duběnka (67) z Nymburska. Už v roce 2018 dosáhl svého odběru číslo 600 a dostal se do České knihy rekordů. Ocenil ho i prezident Miloš Zeman, který mu udělil medaili Za zásluhy o stát. „Všech ocenění si vážím, ale kvůli nim to nedělám. Nikdo z nás neví, kdy bude krev potřebovat,“ řekl tehdy.

Víte, že...

...darovat krev může každý zdravý občan ČR ve věku 18 až 65 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.