NOVÝ OČKOVACÍ PLÁN! Do března 630 000 lidí, vláda mění pravidla PSA | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

NOVÝ OČKOVACÍ PLÁN! Do března 630 000 lidí, vláda mění pravidla PSA

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Blesk:Martin Přibyl CNC)

Česko je na očkování proti covidu připraveno. Prohlásil to včera ministr zdravotnictví Jan Blatný (50, za ANO) a zároveň představil, jak bude probíhat registrace na očkování. Kdo všechno se bude muset o dávku přihlásit a kdy se na řadu dostane neriziková populace?

Podle šéfa rezortu zdravotnictví není naše země s očkováním pozadu, jak někteří tvrdí. „Strategie byla představena před Vánocemi v detailní verzi a my nyní představujeme metodický pokyn, který určuje jednotlivé kroky,“ uvedl Jan Blatný s tím, že očkování má v Česku čtyři fáze. „V současné době probíhá fáze 1A, tedy očkování osob, které jsou nejnáchylnější k tomu onemocnění. Jedná se o zdravotníky a zaměstnance pečující o seniory či nemocné, samotní senioři v domovech a také lidi ve věku osmdesát let a starší,“ doplnil ministr. Dohromady jde o zhruba 630 tisíc lidí, které chce stát naočkovat nejpozději do března.

Zvláštní registr

Pro širokou veřejnost se registrace na očkování spustí 1. února. Od 15. ledna se už ale budou moci o vakcínu přihlásit lidé nad 80 let. „Může je zaregistrovat rodinný příslušník, praktický lékař nebo lidé na lince 1221,“ vysvětluje možnosti Blatný s tím, když tito lidé třeba neovládají počítač. „Do systému se nemusí hlásit zdravotníci a lidé v domovech pro seniory, tedy ti, u kterých kampaň už nyní probíhá,“ doplnil ministr. Dosud zatím stát naočkoval na 13 tisíc lidí. Výhodou rezervačního systému bude propojení se státním Portálem občana. „Lidé mimo papírového dostanou také elektronický certifikát o očkování, který si budou moci vyzvednout například na Czech POINTu,“ dodal Blatný.

Zvýhodnění naočkovaných

O vpich séra má podle Blatného zájem až 65 % populace, v prosinci to přitom bylo něco přes 40 procent lidí. Stát chce do konce léta proočkovat na pět milionů občanů. „Rychlost teď budou ovlivňovat hlavně dodávky vakcín. Na lidi, kteří nemají zdravotní problémy a jsou mladí, se s vakcínou dostane někdy kolem léta,“ řekl ministr a dodal, že lahviček je objednáno více, než bude Česko potřebovat. A případné zvýhodnění očkovaných lidí ministr zdravotnictví Jan Blatný nevnímá jako diskriminaci. „Jsem proti jakékoli diskriminaci. Co je ale oprávněné, je bonifikace. Tím, že se ti lidé naočkují, nemohou dostat nemoc,“ dodal.

PES se počítá jinak, rozdíl zatím nepoznáte, ale...

Změní i tabulky »to se smí, a to ne«!

V 5. stupni PES se Česko drží už skoro druhý týden a zmírnění opatření je zatím v nedohlednu. Šéf rezortu zdravotnictví Jan Blatný ale slibuje, že i při špatném vývoji by se vše hned zakazovat nemuselo. Pomoci by tomu mohl i nový systém výpočtu indexu rizika. Počínaje dneškem protiepidemický systém doznává mírné změny. Počet bodů, který stanovuje stupeň rizika, zůstává stejný, stejné jsou i tabulky aktivit, které PES zakazuje či povoluje. Vypadne ale parametr, jímž je procento pozitivních testů u celkové populace. Nově se bude sledovat, kolik lidí s covidem skončilo v nemocnici, aniž by je předtím odhalily testy či trasování. Podle Blatného tak nový výpočet bude lépe odrážet realitu. Zejména to, jak na tom jsou nemocnice. „Současně se pracuje i na úpravě jednotlivých tabulek opatření v systému,“ řekl Blatný. Ty ale představí až příští týden. Ministr očekává, že i v příštím týdnu bude index rizika PES na 5. stupni. S tím nic nezmůže ani nový výpočet – u toho dosavadního i toho nového totiž Česko zůstává na 89 bodech, tedy v 5. stupni. „V nižších úrovních, 4 a méně , se budeme snažit, abychom umožnili vykonávání určitých aktivit, zejména těm, kteří nejsou rizikoví,“ dodal Blatný. 

Proč se mění?

Dosud systém sledoval 4 parametry, a to:

*Počet pozitivních testů za poslední dva týdny v přepočtu na 100 tisíc obyvatel

*Počet pozitivních testů za 14 dní u lidí nad 65 let

*R číslo, tedy údaj značící, kolik dalších lidí může jeden infikovaný nakazit

*Relativní podíl pozitivních testů na všech PCR testech za poslední týden Podle šéfa zdravotnických statistiků Ladislava Duška je změna nutná kvůli nasazení antigenních testů, které se provádí souběžně s laboratorními PCR testy. Zatímco PCR odhalí kolem 40 procent nemocných, u antigenních je záchyt mezi 5 a 7 procenty. „To už nejde míchat dohromady a dělat z toho nějaký pseudoindex, nutně se to musí projevit v indexu rizika,“ dodal Dušek.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.