Hiltonu hrozil výbuch! Kvůli plynu v klimatizaci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Hiltonu hrozil výbuch! Kvůli plynu v klimatizaci!

Dělníci pracující u hotelu poškodili plynové potrubí.
Dělníci pracující u hotelu poškodili plynové potrubí.

PRAHA – Jen málo stačilo, aby největší hotel ve střední a východní Evropě vybouchl! Hasiči včera museli evakuovat pětihvězdičkový hotel Hilton na Rohanském nábřeží v Praze!


Největší hotel ve střední a východní Evropě evakuován

Celkem 2500 lidí tak skončilo na ulici. Kvůli úniku plynu! Ten se do hotelu dostal klimatizací z nedalekého výkopu, kde stavební firma narušila potrubí.

Hasiči evakuovali 1700 lidí z hotelu a dalších 800 z okolních budov. Stačilo málo a ocitli se v ohnivém pekle. „Museli jsme ihned ven. Bylo jasné, co se asi děje, všude strašně smrděl plyn. Vyběhli jsme v tom, co jsme měli na sobě. Popadli jsme to nejnutnější, všechno ostatní jsme tam museli nechat,“ řekl jeden z evakuovaných, kteří se na ulici halili do dek. Ty jim rozdávali pracovníci hotelu.

Plyn se do hotelu dostal klimatizací z výkopu, ve kterém dělníci stavební firmy omylem provrtali středotlaké potrubí. Výbuch by měl katastrofické následky. V lepším případě by podle nich došlo k narušení statiky hotelu a možná domů kolem, v horším by z Hiltonu zbyla sotva půlka. „Směs se nasákla do klimatizace, která obvykle vede středem objektu. Stoprocentně by během tří čtyř minut vypukl požár. Výbuch by byl v tomto případě horší, než kdyby explodovala výbušnina či trhavina. Plyn se totiž dostane všude a všude také zahoří vysokou teplotou několika set stupňů. Vznikla by i větší tlaková vlna,“ objasnil Aha! policejní pyrotechnik. K neštěstí přitom podle něj stačila například jen jiskřička při sepnutí vypínače nebo zazvonění telefonu. Hasiči se proto snažili co nejrychleji Hilton pořádně vyvětrat.

Kliknutím zvětšeteJak je možné, že dělníci potrubí poškodili, když museli mít v ruce nákres, kudy vede? Podle odborníků, kteří ale nechtěli uvést svá jména, to není v Praze nic mimořádného. Kliknutím zvětšete„Na papír si můžete namalovat, co chcete, ale realita je úplně jiná. Je obecně známo, i když to nikdo oficiálně nepřizná, že inženýrská síť v Praze nákresům občas neodpovídá,“ řekl. Vyloučit ale nelze ani to, že dělníci prostě udělali chybu.

Zásahu hasičů se zúčastnila i speciální chemická jednotka, která měřila koncentraci plynu ve vzduchu. Po hodině se evakuovaní začali postupně vracet zpátky. „Kromě povodní to byla nejrozsáhlejší evakuace v Praze. Loni hasiči v metropoli evakuovali celkem 722 lidí. Nyní jich museli jednorázově přemístit více než trojnásobný počet,“ uvedl mluvčí pražských hasičů Vít Pernica.

Průběh evakuace

10.17 hasiči přijímají hlášení o úniku plynu ve výkopu
10.18 vyjíždí první hasičská jednotka
10.30 hasiči provádějí evakuaci a uzavírají okolí
10.42 evakuace 1700 hostů a personálu z hotelu Hilton
10.51 měření koncentrace plynu v hotelu
10.59 evakuace okolních domů
11.04 evakuováno dalších 800 osob
11.06 plynárna uzavřela přívod plynu
11.09 hasiči odvětrávají prostory hotelu
11.14 obnoven provoz na silnicích
11.22 rozběhl se provoz hotelu


Autor: SAŠA VETKOVSKÁ
Foto Aha! – Alexandr Malachovský, Miroslav Kosmata

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.