10 tipů, jak zhubnout bez hladovění | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Rádce Aha! 10 tipů, jak zhubnout bez hladovění

Hubněte chytře!
Hubněte chytře! (Foto scom, Albert, ara)

Do nového roku rádi vstupujeme s předsevzetím zhubnout nějaké to sváteční kilo. Pokud se drasticky omezíme v jídle, přepadne nás časem hlad, nevydržíme striktní režim a obávaný jo-jo efekt je tady. Pojďme na to proto letos jinak, chytřeji!

Většina lidí si ordinuje přísnou dietu. Snížení příjmu kalorií na minimum ale není ideálním řešením. Pro organismus je to šok, může reagovat nepřiměřeně, a hlavně každou kalorii, ve strachu, že už další nebude, ukládá do tuků. Zkusme tentokrát zařazovat změny pomaleji, s trpělivostí a rozumem.

1. Vsaďte na žitné pečivo
Nemusíte se vzdávat pečiva nadobro. Pro většinu lidí to navíc znamená stres, což je nežádoucí. Co takhle zdravější forma? Například pečivo vyrobené z celozrnné, žitné, špaldové či pohankové mouky. Bonus? Vysoký podíl vlákniny a déle vás zasytí. „Zvolte pečivo, které obsahuje příměs žitné mouky,“ radí pekař Václav Bozděch, manažer vlastní výroby pečiva v obchodech Albert a dodává: „Poměr žita a pšenice poznáte podle názvu. Pokud je pečivo pšenično-žitné, znamená to, že je v něm vyšší poměr pšeničné mouky. V případě žitno- -pšeničného pečiva převládá právě mouka žitná.“

2. Omezte přísun alkoholu
Alkohol obsahuje prázdné kalorie a likéry, víno a samozřejmě tvrdý alkohol jsou kalorické bomby. Všeobecně také podporuje chuť k jídlu a svádí ke konzumaci nezdravých pokrmů. Pokud si příležitostně dáte pivo nebo skleničku vína, vaše hubnoucí snahy by to nemělo nijak ohrozit.

3. Experimentujte s luštěninami
Luštěniny jsou stále opomíjené, přitom představují skvělý zdroj bílkovin. Vyzkoušejte třeba lahodné mungo fazole nebo roztomilé adzuki. Červenou nebo černou čočku beluga navíc můžete uvařit bez namáčení za pár minut a nemusíte se bát nežádoucího nadýmání!

4. Hrst ořechů denně
Neměli byste zapomínat také na ořechy a semínka. Nepřehánějte to však s množstvím. Ořechy jsou nositelé tuků. Každý člověk by měl za den sníst ideálně tolik ořechů a semínek, kolik se mu vejde do sevřené dlaně.

5. Sáhněte po zdravých olejích
Oleje nemusí sloužit jen ke smažení. Zahrňte do jídelníčku také zdravější varianty, jako jsou dýňový, sezamový nebo konopný olej. Pár kapkami můžete efektivně ozdobit syté krémové polévky nebo jimi zlehka pokropit salát. Zdravé tuky si můžete dopřát také v podobě avokáda.

6. Zamilujte si klíčky
Klíčky jsou přímo nabité živinami a zakoupíte je běžně v úseku ovoce a zeleniny. Hledejte je v chladicích zařízeních a doma je uložte opět do ledničky, aby vám vydržely čerstvé. Anebo si je klidně vypěstujte doma sami. „Pro domácí nakličování můžete zakoupit speciální klíčicí misky. Semena namočte přes noc do vody, aby se probudila k životu a nabobtnala. Poté vodu slijte a nechte semena klíčit v klíčicí misce. Dvakrát denně proplachujte vodou a přibližně do týdne je již můžete přidat do pokrmů a ozdobit jimi talíř,“ radí Jitka Pokorná, lektorka výživového programu Zdravá 5.

Jitka Pokorná doporučuje obohatit jídelníček zdravými klíčky.

7. Vyzkoušejte nové druhy zeleniny
Zelenina je pro hubnutí skvělým parťákem. Některou je lepší konzumovat syrovou, jinou tepelně upravenou. Zdržte se v úseku zeleniny o něco déle a prozkoumejte, které druhy běžně nekupujete. Co třeba fenykl? Zkuste ho jako grilovanou přílohu! Stejně tak mrkev. Dušená? Mňam! Brokolice v páře také nezklame. Nebojte se experimentovat. Receptů na úpravu je na internetu spousta.

8. Jeden den v týdnu bez masa
Nechte svůj zažívací trakt odpočívat! Dříve nebylo běžné, že bychom se ládovali masem každý den, tak jako dnes. Vyberte si den v týdnu, kdy maso z jídelníčku vynecháte úplně, a nahraďte ho jiným zdrojem bílkoviny, třeba tofu, seitanem, tempehem či luštěninami.

9. Vyhněte se sacharidům k večeři
Sacharidy jako pečivo, rýže, těstoviny nebo brambory jsou pro tělo důležité, dodávají energii k výkonu. Raději je do jídelníčku zařaďte během dopoledne nebo na oběd. Pokud si naservírujete tyto potraviny na talíř ve večerních hodinách, tělo je již nevyužije a ukládá je do tuků.

10. Pijte čistou vodu
Nezapomínejte na pitný režim, a to ideálně ve formě čisté neperlivé vody. Denně byste měli vypít minimálně 1,5 litru čisté vody, samozřejmě v závislosti na fyzické aktivitě. Občas můžete zařadit mineralizované vody, čaje, zeleninové nebo ovocné šťávy ředěné vodou. Správný pitný režim pomáhá k celkovému zdraví a také proti únavě, bolestem hlavy, zácpě i suché kůži.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.