Jak bojovat s kocovinou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Jak bojovat s kocovinou!

Fotografie
Fotografie (internal)

Vánoční svátky jsou spolu se Silvestrem již tradičně největšími oslavami roku. Nejbezpečnější variantou je užít si párty bez alkoholu. Ovšem to málokdy klapne.

Dehydrované tělo

Po bujaré noci, při které hraje hlavní roli alkohol, je náš organismus zasažen několika způsoby. PharmDr. Ivana Lánová z Benu lékárny vysvětluje: „Tělo je dehydrované, játra jsou nucena odbourávat alkohol a nemají čas na přeměnu cukru. Chybí vitaminy i energie. Žaludek je překyselený, pálí nás žáha, zvracíme nebo máme průjem, máme žízeň, můžeme být citliví na světlo a hluk. Někdy nás bolí hlava, někdy nás trápí žaludek, v nejhorším případě se potýkáme se všemi příznaky najednou.“

Nealko a zase nealko

Hodně pijte. „Můžete si uvařit bylinkový čaj, mátový nebo heřmánkový. Přidejte lžíci medu a trochu citronu, čímž dodáte potřebný vitamin C i cukr. Pokud máte doma zázvor, nakrájejte ho na tenké plátky, zalijte horkou vodou, opět přidejte med a citron, nechejte trochu vychladnout a vypijte,“ radí Lánová. Dobrou volbou je také rehydratační roztok z lékárny, který pomůže se zavodněním organismu a doplní chybějící draslík a sodík.

Zapracujte na jídelníčku

Po prohýřené noci organismus potřebuje lehce stravitelné sacharidy a minerály. Ideální je vlažná, nepříliš tučná polévka. Paradoxně tělo prahne po tučnějších jídlech. „Zdravějším tučným zdrojem mohou být ke snídani míchaná vejce s avokádem. Můžeme se napravit i banánovým mléčným koktejlem. Banán je dobrým zdrojem hořčíku, který je při kocovině žádoucí, a mléko zneutralizuje překyselení žaludku,“ doporučuje Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Paracetamol ne!

Ke zmírnění bolesti hlavy nepodávejte léky obsahující paracetamol. Ten je stejně jako alkohol odbouráván přes játra, jejich zátěž se tak výrazně zvyšuje, a to může skončit i fatálně. Pokud to zvládnete, jděte se raději projít na čerstvý vzduch, abyste okysličili krev, a pak odpočívejte.

Zklidněte žáhu

Po nadměrné konzumaci alkoholu je žaludek překyselený, raději se proto vyhněte všemu kyselému. Přebytečná kyselina může přecházet ze žaludku do jícnu, a způsobovat tak pálení žáhy. Těchto nepříjemných pocitů se můžete zbavit šumivými tabletami neutralizujícími žaludeční kyseliny.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.