Cvičné drama letounu: Únosci všechny propustili... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Cvičné drama letounu: Únosci všechny propustili...

V pohotovosti byla i speciální vozidla policistů a armády.
V pohotovosti byla i speciální vozidla policistů a armády. (ČTK)

PRAHA – Drama ve vzduchu! Včera po poledni vzlétly z čáslavské letecké základny dva vojenské gripeny a připojily se k dopravnímu letadlu, které bylo uneseno. Naštěstí jen jako!

Drama ve vzduchu! Včera po poledni vzlétly z čáslavské letecké základny dva vojenské gripeny a připojily se k dopravnímu letadlu, které bylo uneseno. Naštěstí jen jako! Mezinárodní bezpečnostní cvičení, které započalo ráno na mnichovském letišti v Německu, se tak přeneslo na území Česka.

Fiktivní teroristé unesli letoun po jeho odletu z letiště v Mnichově. Pasažéry jsou příslušníci bezpečnostních složek a čeští i němečtí pracovníci letišť a leteckých společností, kteří tak mají možnost si na vlastní kůži prožít stresovou atmosféru v postavení rukojmích. Zkušenost jim má pomoci lépe se vcítit do cestujících při únosu. „Kdykoliv v budoucnu pak budou přesně vědět, co prožívají cestující, na které míří zbraně v rukou nesmlouvavých individuí, a budou moci lidem ještě kvalifikovaněji poskytnout pomoc,“ uvedl Stanislav Jonáš, manažer pro strategii a standardy bezpečnosti na ruzyňském letišti, kde »unesené« letadlo přistálo.

Poté bylo navedeno na odloučenou plochu a účastníci cvičení začali vyjednávat s fiktivními únosci. Ti nakonec všechna rukojmí propustili. Odpoledne se pak letoun vrátil do Mnichova. Akce se uskutečnila za plného provozu letiště, v pohotovosti byli policisté, armáda i záchranáři. „Cvičení nijak nenarušilo letový řád ani odbavování cestujících,“ řekla mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí.

Autopilot proti teroristům!

Kliknutím zvětšeteNový autopilot, který v současnosti vyvíjejí vědci společnosti Boeing, by měl v budoucnu zcela zabránit únosům letadel. V současné době už sice umí autopilot s letadlem i přistát, ale zapínat a vypínat ho může pilot podle libosti. Nový systém, který po zapnutí už nepůjde vypnout, by měl zabránit teroristům, aby si násilím vynutili kontrolu nad letadlem. Po jeho zapnutí bude automaticky informován pozemní personál a zalarmované letectvo. Ti potom rozhodnou, na kterém letišti má letadlo přistát, a pomocí dálkového ovládání ho tam navedou. Vědci z Boeingu předpokládají, že nové přísně utajované zařízení by mohlo být ve všech letadlech do tří let.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.