Tomáš Pustina (30) už je doma z nemocnice: Takhle stěhovali nejvyššího Čecha! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Tomáš Pustina (30) už je doma z nemocnice: Takhle stěhovali nejvyššího Čecha!

Tomáš se do sanitky vešel jen stěží.
Tomáš se do sanitky vešel jen stěží. (Aha! – Josef Mašek)

ROZKOŠ – Nejvyšší Čech Tomáš Pustina (30) je po náročné operaci doma v Rozkoši u Humpolce. Z pražské nemocnice na Karlově náměstí ho kvůli přetrvávajícím potížím s pohybem musela převézt sanitka. A Tomáš se do ní skoro nevešel.

Nejvyšší Čech Tomáš Pustina (30) je po náročné operaci doma v Rozkoši u Humpolce. Z pražské nemocnice na Karlově náměstí ho kvůli přetrvávajícím potížím s pohybem musela převézt sanitka. A Tomáš se do ní skoro nevešel.

Ještě před několika dny to vypadalo, že se obr Tomáš z náročné operace bude zotavovat mnohem déle. Lékaři mu při ní z mozku vyoperovali zbytek nádoru, který způsoboval Tomášův neustálý růst. „Do mozku se mi lékaři dostali nosem. Bylo to hodně nepříjemné,“ popsal Aha! průběh operace. Nyní měří 226 centimetrů a váží 180 kilo a podle lékařů by už neměl dále růst. „Vypadá to, že se všechno podařilo. Jak to bude dál, ale ukáže až čas. Ten přesun je pro nás velká komplikace,“ řekla maminka nejvyššího Čecha Alena Pustinová.

Pro Tomáše, který má neustálé bolesti zad a kloubů, přijela včera do nemocnice sanitka. Ta ho převezla domů, do Rozkoše. A zatímco předchozí převoz zajistil mamutí XXL vůz pražské záchranky, tato sanitka byla úplně normální. „Jen jsme udělali pár drobných úprav, aby se nám sem pacient vešel,“ vysvětlili lékaři s tím, že na prodloužení lůžka použili speciální vakuovou matraci. „Je mi líp. Těším se na všechno. Lékaři na mě byli moc hodní,“ řekl dojatý Tomáš. V sanitce pak mluvil jen velmi pomalu.

Radní v Budíkově na Pelhřimovsku včera vyhlásili veřejnou sbírku na pomoc Pustinovi. Zahájena bude zítra a potrvá do února. Peníze rodina potřebuje na koupi speciálního vozíku a auta, jež mají sloužit zejména k převozům Tomáše k lékařům. „Když jej trápí bolesti, musejí s jeho transportem z prvního patra bytovky v Rozkoši pomáhat hasiči,“ říkají radní. Pomoci Pustinovým chce i Humpolec. V posledních měsících se intenzivně hledá bezbariérový byt. Sociální odbor přispěje také sto tisíci korunami na koupi auta.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.