Jihlavská zoo má nového obyvatele: Jak se vozí krokodýli | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Jihlavská zoo má nového obyvatele: Jak se vozí krokodýli

Na krátkou vzdálenost stačí dát plaza na prkno a upevnit ho lepicí páskou.
Na krátkou vzdálenost stačí dát plaza na prkno a upevnit ho lepicí páskou. (Foto Aha! – Jiří Čada)

Ti, kdo plánují návštěvu jihlavské zoo, se mohou těšit na novou atrakci v podobě samečka (4) krokodýla siamského. Možná ještě zajímavější než samotný plaz je způsob, jak ho sem z Anglie přepravili. V odpadní rouře!

Stěhování krokodýlů je specifické. „Pro toho našeho metrového dorostence je ideální uříznutá plastová odpadní roura, kterou z každé strany zašpuntujete. Je to takový náš vynález,“ prozradil Aha! s úsměvem ředitel jihlavské zoo Jan Vašák.

Mláďata zatím ne

Nový krokodýl zatím po příjezdu do Zoo Jihlava tráví čas v karanténě, ale už tu na něj čeká 2,5 metru dlouhá samice (7). Tu sem přivezli pro změnu ze zoo v jihočeském Protivíně. Na páření a případné potomky si ale dvojice ještě počká. „Tito krokodýli pohlavně dospívají až ve věku deseti let,“ vysvětlil Jan Vašák, který vede evropskou plemennou knihu krokodýlů siamských.

Na prkno a přilepit

Ředitel jihlavské zoo přidal i další úsměvnou historku o přemísťování krokodýla. „Do zoo v Protivíně jsme před dvěma roky stěhovali 170 centimetrů dlouhou samici. Tu jsme na tak krátkou vzdálenost jednoduše přilepili lepicí páskou k obyčejnému prknu,“ popsal se smíchem.

Smyčky, tyče a zakryté oči

Samotnému stěhování vždy předchází náročný odchyt za pomoci lanových smyček a ocelových tyčí. „Smyčka se musí zvířeti přehodit přes hlavu,“ popsal mluvčí zoo Martin Maláč a dodal, že to bývá boj. Smyčka se totiž krokodýlovi zadrhuje před zadníma nohama a jeho cvakající zuby nahánějí hrůzu. Samici, jíž stěhovali před dvěma lety, prý uklidnil až mokrý hadr přehozený přes hlavu, který jí zakryl oči. A čelisti zkrotila lepicí páska.

Už jen 20 let?

Krokodýl siamský je kriticky ohrožený druh, jehož definitivní vyhubení a zánik odborníci předpovídají v příštích dvaceti letech. Dorůstá délky maximálně 4 metrů, samice snáší 20 až 50 vajec. Případná budoucí mláďata z jihlavské zoo by v budoucnu měla být vypuštěna do volné přírody v Laosu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.