Zima zahání bezdomovce: »Budu spát pod stromem!« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zima zahání bezdomovce: »Budu spát pod stromem!«

Přes denho zahřívá především oblíbený rum.
Přes denho zahřívá především oblíbený rum. (pro Aha! – Michal Vlček)

ZLÍN – Nepsaný král bezdomovců. Charlie (53) ze Zlína žije už 30 let na ulici. Někdy si pamatuje už jen křestní jméno. Záleží, kolik vypije rumu. A přitom kdysi patřil mezi mimořádně šikovné zedníky, třebaže se tomuto řemeslu nevyučil.

Nepsaný král bezdomovců. Charlie (53) ze Zlína žije už 30 let na ulici. Někdy si pamatuje už jen křestní jméno. Záleží, kolik vypije rumu. A přitom kdysi patřil mezi mimořádně šikovné zedníky, třebaže se tomuto řemeslu nevyučil.

Charlie pracoval u zlínských Pozemních staveb, má za sebou nejen tvrdou práci přímo ve Zlíně, ale i na stavbě hraničního přechodu v Rozvadově. Život mu však vždycky komplikoval více alkohol, dnes je jeho denním společníkem rum.

„Přes den mě zahřeje, večer pak nemám problém uložit se třeba pod strom,“ říká sice statečně, ale je znát, že by rád na lepší místo. „Už se nemůžu dočkat, až otevřou azylák,“ dodává a je na něm znát, že se život na ulici pořádně podepsal na jeho zdraví.

Na tradiční denní štaci nedaleko zlínského autobusového nádraží teď osiřel. „Je nás asi dvanáct, těch pravých bezdomovců. Nejsme ale teď moc kamarádi,“ zlobí se na kolegy bez domova, kteří ho prý párkrát pořádně podfoukli. Šel by znovu pracovat, kdyby mu někdo za to nabídl dobré peníze? „Už bych do toho nešel, hlavně proto, že mi neslouží zdraví, nohy mám jako ze železa...“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.