Ministr spustil e-shop! Prodej dálničních známek nefungoval celý den | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Ministr spustil e-shop! Prodej dálničních známek nefungoval celý den

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO)
Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) (Blesk:Jakub Poláček)

Tak tohle se nepovedlo. Nákup elektronických dálničních známek na příští rok má od včerejška fungovat přes internetový obchod edalnice.cz. Jenže zatímco se ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (51, za ANO) chvástal, jak nový systém funguje, reálně vůbec nefungoval! Papírové dálniční kupony budou od ledna minulostí. Včera tak ministr Karel Havlíček představil nový systém virtuálního kuponu. Ten půjde koupit nejen přes internet, ale i na všech poštách nebo čerpacích stanicích EuroOil. „Bude to rychlé, bezpečné, systém bude odpovídat 21. století,“ chlubil se včera ráno Havlíček.

Jenže zákazníci měli smůlu. Od rána webové stránky nefungovaly. „Zkuste to za pár minut,“ viselo na stránce edalnice.cz od rána. A jak na nedostatek Havlíček nakonec reagoval? „My jsme ten systém nastartovali, ten systém je funkční. My jsme ukázali, že funkcionalita jede. V průběhu dnešního dne to umožníme i pro širokou veřejnost. Je to termínově splněno. Toto není neobvyklé, při takto velkých systémech chceme být na straně bezpečnosti,“ snažil se včera dopoledne ministr vyklouznout z problému nakonec s tím, že ministerstvo raději systém vypnulo záměrně, aby nedošlo první den k přetížení.

Martin Opatrný, mluvčí státní společnosti Cendis, která má systém na starosti, ale připustil, že se v provozu vyskytla chyba. „Na jejím odstranění teď pracujeme. Ladíme systém tak, aby byl naplno spuštěn během dne,“ uvedl. Rezort si následně vysloužil kritiku z opozice. „Systém jsme nastartovali, systém funguje, jenom se nedá používat. To je v zásadě geniální komunikační zkratka, jak popsat konání téhle vlády,“ komentoval nefunkčnost například šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek (59). Ani do uzávěrky vydání ministerstvo nový systém nespustilo.

Jak novou známku nakoupit?

*Vyberte si druh elektronické dálniční známky (na rok, 30 dní, 10 dní).

*Zadejte espézetku a zemi registrace vozu (většinou ČR). *Vyberte počátek platnosti známky.

*Máte-li vůz na zemní plyn nebo biometan, můžete uplatnit slevu a zaplatíte polovinu ceny.

*Zaplatíte-li on-line platební kartou, hned vám dorazí do e-mailu potvrzení o platbě (to mít při jízdě s sebou nemusíte). Zaplatit lze i převodem na účet, bude ale déle trvat, než dostanete potvrzující e-mail.

*Pokud nemáte internet, virtuální známku koupíte na poště nebo na čerpacích stanicích EuroOil. Obsluze nadiktujete údaje a zaplatíte.

Cena zůstává stejná

Roční známka 2021 stojí stejně jako letos 1500 Kč, měsíční 440 Kč a desetidenní 310 Kč. Roční kupony navíc budou nově fungovat po dobu 365 dní bez ohledu na kalendářní rok.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.