4 důvody, proč založit dětský účet | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

4 důvody, proč založit dětský účet

 (Shutterstock)

Povídáte si s dětmi o rodinných příjmech a výdajích, ukazujete jim příklady toho, co kolik stojí a jak je náročné na některé věci ušetřit? Povědomí o hodnotě peněz by dítě mělo mít již se vstupem do školy. Kolem desátého roku pak můžete své snažení povýšit a zřídit mu dětský účet s platební kartou.

1. Dítě se naučí hospodařit s virtuálními penězi

Peníze v pokladničce si dítě kdykoli snadno přepočítá. S virtuálními penězi je to složitější, jejich utrácení často provází jistá lehkomyslnost. Při platbách kartou máme i my dospělí občas problém vnímat jejich hodnotu… Dětský účet je bezpečné prostředí, které potomka naučí hospodařit s penězi, které nikdy nedržel v ruce. Nedovolí mu jít do mínusu, ani sjednávat jiné bankovní produkty. A rodiče nestojí nic navíc.  

Mohlo by vás zajímat: Jak na kapesné pro děti

2. Podpoříte samostatnost dětí

Zvláště v pubertě chtějí být děti samostatné, a právě vlastní účet a debetní karta k tomu mohou náležitě přispět. Dětský účet od České spořitelny můžete svému synovi či dceři zřídit už od narození. Od 8 let je možné k účtu získat i debetní kartu. Jak na to?

✔Zapojte dítě do procesu zřízení účtu. Dětský účet se vždy zřizuje přímo na pobočce, nikdy ne online. Dítě vezměte s sebou – při sjednávání účtu totiž musí být přítomné, to je dáno zákonem. A nezapomeňte ani rodný list a cestovní pas nebo občanský průkaz vaší ratolesti. Žádný strach, pro dítě je to hezký zážitek, na který bude dlouho vzpomínat.

✔ Nechte si společně vysvětlit všechny možnosti a podmínky používání platební karty. Výhodou karty je, že se dá kdykoliv zdarma zablokovat v bankovnictví a zase zdarma odblokovat. To se vám bude hodit, když dítě jednou za čas kartu „zašantročí“.

✔ Vydejte se společně do obchodu uskutečnit první platby. Mladším dětem s platbou pomozte, teenagera nechte, ať si o pomoc řekne sám. Co se týče bankomatu, i to bude na začátku vyžadovat vaši asistenci, i s ohledem na bezpečnost při výběru. Pak už předejte zodpovědnost dětem. Uvidíte, jak jim to zvedne sebevědomí.

3. Účet jako důkaz důvěry

Ať už se dohodnete na jakékoli výši kapesného, měli byste ctít pravidlo, že si syn či dcera se svými penězi mohou nakládat svobodně. Jen tak budou mít pocit, že jim věříte. Koneckonců je lepší dělat chyby v dětství s pár korunami než v dospělosti s tisícovkami. Na škodu ale nebude, když si jednou za čas popovídáte o tom, jak plánovat útraty a jak šetřit. Účet je skvělá možnost, jak vést dítě k pravidelnému spoření.

TIP: Pro větší děti od 15 let je určen Studentský účet, jehož zřízení i vedení jsou zdarma stejně jako u dětského účtu. Dokonce není třeba dokládat ani potvrzení o studiu.

4. Jako rodič máte přehled o útratách dítěte

Staré známé „Důvěřuj, ale prověřuj“ stále platí, takže i když dáte svému dítěti maximální autonomii, neznamená to, že nevíte, co se s kapesným děje. V elektronickém bankovnictví jednoduše nastavíte limity a také vidíte, kde, kolik a za co dítě utrácí. Můžete si dokonce nechat zdarma posílat upozornění na všechny platby, které na účtu proběhnou.

→ Zjistěte více o Dětském účtu

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.