Královna adventu: Nechte zazářit vánoční hvězdu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Královna adventu: Nechte zazářit vánoční hvězdu

Vánoční hvězdy jsou oblíbenou dekorací českých domácností.
Vánoční hvězdy jsou oblíbenou dekorací českých domácností. (R. Klejch, T. tran)

Barevné listy vánoční hvězdy jsou předzvěstí nejkrásnějšího a nejočekávanějšího období v roce. Aby ale jejich krása vydržela co nejdéle, vyžadují správnou péči. Deník Aha! přináší 7 rad, jak se o tuto květinu správně starat.

  1. Vybírejte pečlivě

    Kvalitní rostlinu poznáte podle zdravých nepoškozených listů a malých žlutých kvítků uprostřed. Půda v květináči by neměla být vyschlá ani přemokřená. Pokud je to možné, nekupujte rostlinu ve venkovních prostorech. Chlad ani průvan jí nedělají dobře a doma v teple by mohla rychle opadat.
  2. Pozor dejte i na přepravu.

    „Až si květinu ponesete domů, ochraňte ji před chladem například zabalením do několika vrstev papíru. Teplotní šok při transportu totiž může zahubit i silnou zdravou rostlinu, byť může jít o několik minut,“ upozorňuje Daniel Brychta, zahradník společnosti Hornbach.
  3. Pozor na přelití

    Zálivku dopřávejte pravidelně, ale pozor dejte na množství vody. Zemina by měla být stále vlhká, v podmisce by ale neměla zůstávat voda. Na přelití je vánoční hvězda velmi citlivá, a pokud k němu dojde, zkáza květiny je obvykle rychlá a nevratná.
  4. Potěžkejte květináč

    Pokud se bojíte přelití, zalévejte ve chvíli, kdy je půda na první pohled suchá. To může být klidně každý den, pokud je rostlina umístěna poblíž radiátoru. Nutnost zálivky snadno zkontrolujete tak, že květináč potěžkáte v ruce. Když bude lehký, substrát je suchý a je třeba zalévat. 
    Tip Aha!: Pamatuje si, že čím menší květináč, tím rychleji substrát vysychá a je třeba častější zálivka. Mini poinsettie kontrolujte denně.
  5. Opatrně se sluníčkem

    I když vánoční hvězda vyžaduje dostatek světla, přímé slunce není to pravé. „I zimní sluníčko může přes okno znásobit svoji sílu a popálit rostlině listy. Optimální je polostín a teplota okolo 20 stupňů,“ vysvětluje Brychta.
  6. Chraňte ji před průvanem

    Doma květinu umístěte na místo, které je chráněno před průvanem. Ten téhle teplomilné krásce vadí a může kvůli němu shazovat listy.
  7. S hnojením počkejte

    Kráse hvězd prospívá i pravidelné přihnojování. Začít s ním můžete asi čtyři týdny od koupě rostliny. Bude vám stačit běžné tekuté hnojivo na pokojové rostliny.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.