Život s koronavirem. Velký průzkum: Čeho se Češi nejvíce bojí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Život s koronavirem. Velký průzkum: Čeho se Češi nejvíce bojí!

Koronavirus v ČR: Nákupy během pandemie covid-19 (listopad 2020)
Koronavirus v ČR: Nákupy během pandemie covid-19 (listopad 2020) (Foto Blesk - Tonda Tran)

Vánoční trhy, setkání s přáteli, slavení s blízkými či návštěva mší. To pro mnoho z nás neodmyslitelně patří k Vánocům, stejně jako dárky a jejich shánění. Nad vším ale nyní visí hrozba nákazy covidem. Kde se jí obáváme nejvíce?

Koronavirus zasáhl téměř do všech aspektů našich životů a tak letos na Vánoce budeme pod stromečkem rozbalovat spíše než ponožky roušky a respirátory. A se strachem mnozí z nás hledí i na rozvolňování, které má v nadcházejících dnech přijít. Strach z nákupů O své zdraví i zdraví rodiny má kvůli uvolnění opatření větší obavy 34,5 % Čechů, dalších 43,7 % se bojí stejně jako doposud. Hypermarkety a velká nákupní centra, firemní večírky, ať už oficiální či ne, adventní trhy nebo setkání s rodinou a přáteli. To všechno jsou místa a situace, kde se podle názoru respondentů o nadcházejících svátcích může nákaza šířit. Vyplývá to z průzkumu agentury IPSOS pro brněnskou společnost Respilon, která vyrábí ochranné pomůcky. Ovlivní i dárky „Covid jednoznačně ovlivní i obsah vánočních balíčků,“ uvedla Jana Zimová, výkonná ředitelka Respilonu. Multivitaminy od Ježíška dostane 17,6 % Čechů, 13,8 % čajové směsi a 10,9 % prostředky na podporu imunity. Kosmetiku s dezinfekčními přísadami pak pod stromečkem najde 6,3 % obdarovaných.

Čeho se nechceme vzdát

Musíme se smířit s tím, že letošní Vánoce budou ovlivněné různými omezeními. I když zatím není jasné, jakou podobu budou mít, nejvíce lidí vnímá jako nejpřísnější restrikci nekonání a omezení vánočních trhů. To vadí 41,8 % z nich. Rodinné sešlosti by chyběly 39,7 % a setkání s přáteli 35,1% Čechů. Silvestrovských a novoročních oslav by se nechtělo vzdát 22,2 % populace a 15 % by vadilo, kdyby si na Vánoce nemohlo vzít domů příbuzné z nemocnice nebo domovu pro seniory. Vánoční prodej kaprů a stromků by chyběl 18,6 % lidí.

Zkrouhneme návštěvy?

Setkávání s dalšími lidmi o Vánocích nijak nehodlá omezit 27,8 % populace. Omezit je na širší rodinu a přátele se chystá 11,5 % Čechů a pouze s těmi nejbližšími se plánuje setkat 31,2 %. Úplně všech fyzických návštěv se chystá vzdát jen 3,6 % obyvatel.

Jiné ve městech a na vesnicích

Názory lidí na omezení v době Vánoc se liší i podle oblastí, kde žijí. Podle průzkumu by chyběly tradice duchovního rázu obyvatelům z vesnic nebo menších obcí Vysočiny, Jihomoravského, Královéhradeckého a Plzeňského kraje. Pražanům by naopak nejvíc scházely párty, ale také možnost navštívit blízké.

Víte, že...

...mnoho měst se rozhodlo mít i v době pandemie svůj vánoční strom? Slavnostní rozsvěcení s trhy, které každoročně lákalo řadu návštěvníků, se ale konat nebude. Například v Praze půjde sledovat on-line.

Další aktuality o covidu najdete v tištěné verzi Aha! 26.11.2020

Přečtěte si
koliaska
1. 2. 2022 • 04:19

Já už z covidu teda moc strach nemám. Jsem hlavně ráda, že konečně můžu chodit do práce a nemusím být na home officu. Právě kolegové mi během covidu asi chyběli nejvíc. To stejné platí pro firemní akce, žádné v podstatě nebyly. Teď v únoru má ale jedna být a prý to má pořádat http­s://fir­mspor­t.cz/ tak jsem na to docela zvědavá. Už mi to vážně chybí.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.