Šimpanzí novoroční samička v Zoo Plzeň: Z Caily je mlsná akrobatka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Šimpanzí novoroční samička v Zoo Plzeň: Z Caily je mlsná akrobatka

Šimpanzí novoroční samička v ZOO Plzeň.
Šimpanzí novoroční samička v ZOO Plzeň.  (Foto Zoo Plzeň/Kateřina Misíková)

Lidi, kde jste? Já už umím šplhat. Samička šimpanze Caila, která se narodila jako první letošní mládě v plzeňské zoo, už není batole pověšené na mámě. Začíná z ní být šikovná akrobatka.

Ze šimpanzího miminka je už zvídavá rošťanda. Zkoumá všechno, co jí přijde do ruky, a ze všeho nejraději šplhá. „Leze po palandách, dělá kotrmelce, drží se nohama, věší se hlavou dolů. Miluje provazovou hrazdu, po ní vyšplhá až ke stropu,“ popisuje pokroky malé Caily chovatelka Monika Nováková. Šimpanzí slečna už také navazuje společenské kontakty s ostatními tetičkami a tátou Baskem, který je prý velice vlídný a její výzvy k hrám ochotně přijímá. A Caila také nadšeně objevuje kulinářský svět. „Ochutnává, co máma Zedoenja vezme do ruky, například rajče, papriku, okurku, a vůbec veškerou zeleninu,“ chválí chovatelka. Caila si už dokonce mezi dobrotami mlsně vybírá. „Jakmile máma dostane jablko, mění se v malého dravce. Hned zaostří a chce jí ho vzít,“ prozrazuje Monika Nováková.

Je jich šest
Kromě nejmladší Caily jsou členy plzeňské šimpanzí tlupy její máma Zedoenja a samice Maria, Zizwa, Brigitte a její hlavou je samec Bask. Šimpanzi jsou v Plzni od roku 1964. Nový chov byl zahájen v roce 1987.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.