Unikát na Plzeňsku: Plot plný hrníčků | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Unikát na Plzeňsku: Plot plný hrníčků

Milan Nový u svého hrníčky vyzdobeného plotu.
Milan Nový u svého hrníčky vyzdobeného plotu. (Foto Aha! – Z. Schnapka, V. Hradská, Ag. Dobrý den, DigiAr, MÚ Vranov nad Dyjí)

Že by tu žil vodník? Nebo hrnčíř? Ojedinělý přímo pohádkový plot stojí u hlavní silnice v obci Zhůř na jihu Plzeňska. Zdobí ho více jak 200 hrníčků rozličných barev, tvarů a velikostí. Obdivují ho lidé z Česka i ze zahraničí.

„Před pěti lety jsem začal sbírat hrnečky. Prostě se mi líbily, především ty z Chodska. Odtud byl také můj první. Ale ten mi už z plotu ukradli,“ vzpomínal Milan Nový (57). Za uplynulá tři léta se sbírka pořádně rozrostla. „Začal jsem řešit, co s ní. A tak mě napadlo vystavit hrníčky na novém plotu, který jsem právě dokončil,“ vysvětlil Nový. Barevná atrakce Hrnečky vzal a naaranžoval je na konce planěk. Plot u hlavního tahu z Plzně na České Budějovice tak ožil barevnými kousky. Lidé se tu zastavují a fotí se s nimi. „Někdy se stane, že na plaňce je jiný hrneček, než ten, který jsem tam dala já. Někteří lidé totiž přijedou a vymění kus za kus, protože ten náš se jim moc líbí,“ řekla manželka Jaroslava (55).

Hodně se kradou Smutné je, že lidé hrnečky kradou. „Každý týden nějaký zmizí. Většinou jeden, ale někdy i více. Teď za koronaviru se krade méně,“ usmívá se Nový. Ale zloději, pozor! Pan Nový má pozorné sousedy. „Mají o všem přehled, a když se něco šustne kolem hrnečků, hned mi volají,“ dodal Nový.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.