Hrdina Aleš Trombik (35) z Bystřice: Zachránil souseda ze studny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Hrdina Aleš Trombik (35) z Bystřice: Zachránil souseda ze studny

Osudná studna.
Osudná studna. (Foto Aha! – Michal Charbulák )

Svého hrdinu má obec Bystřice na Frýdecko-Místecku. Aleš Trombik (35) zachránil život sousedovi (55). Ten se topil ve studni. Než dorazila pomoc, držel muže nad hladinou dlouhých deset minut!

Když se Aleš vracel z práce domů, skoro celá vesnice spala. „Asi 15 minut před jedenáctou večer jsem si dal na balkoně cigaretu, když jsem zaslechl volání o pomoc,“ říká muž.

Už pod vodou

Pouze v pantoflích sprintoval k sousedčině domu, vzdálenému zhruba 150 metrů. Nešťastná seniorka Emilie (78) klečela nad studnou. V ní se topil její psychicky labilní syn Roman (55). Už byl pod vodou, když ho Aleš zachytil.

Držel a nepustil

„Naštěstí byla voda ve studni v hloubce jeden a půl metru od vrcholu studny. Držel jsem souseda nad hladinou a druhou rukou volal linku 112,“ řekl Aleš. Držel ho asi deset minut, než do odlehlého koutu v podbeskydské obci dorazili záchranáři. Tonoucího muže vytáhli hasiči, nyní leží v nemocnici. Vyhráno zatím nemá, jeho stav je stále vážný. „Byl už pod hladinou, když jsem přiběhl. Snad se z toho dostane,“ uzavřel vyprávění Aleš Trombik.

Skočil tam sám...

Hrůzné okamžiky má stále před očina Romanova maminka Emilie. „Slyšela jsem nějaký hluk, myslela jsem, že mi zase jde do kurníku kuna. A pak jsem viděla, že je otevřená studna...,“ hlesla. Podle všeho do studny skočil Roman sám. „Byla vždy zavřená a betonové víko zatíženo. Musel si ji otevřít on. Nevím, co přesně mu je, ale nemocný je už dlouho,“ klopí zrak Aleš Trombik.

Ocenění od starosty

Hrdinství Aleše by rád oficiálně ocenil i starosta Bystřice Roman Wróbel. „Zaslouží úctu a obdiv nás všech. Nejen, že riskoval své zdraví, aby sousedovi zachránil život, ale když viděl, že postižený je již v záchranářských rukou, odešel, jako by se zas tolik nestalo. Tento hrdinský čin nezůstane ze strany obce bez povšimnutí,“ řekl starosta Roman Wróbel.

Víte, že...

...obec, odkud Aleš Trombik pochází, uděluje za mimořádné činy vyznamenání s názvem Bystřice děkuje?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.