České hory pokryl sníh! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

České hory pokryl sníh!

Sníh pokryl už i sjezdovku na Stupavě.
Sníh pokryl už i sjezdovku na Stupavě.

PRAHA – S nebývalou silou udeřila zima! V horách způsobila doslova kalamitu. Místy totiž napadlo i 20 cm sněhu a zaskočení řidiči klouzali na letních gumách. Pod sněhem je téměř celé Jesenicko.

S nebývalou silou udeřila zima! V horách způsobila doslova kalamitu. Místy totiž napadlo i 20 cm sněhu a zaskočení řidiči klouzali na letních gumách. Pod sněhem je téměř celé Jesenicko.

Trpěly i domácnosti, asi 350 rodin na Jesenicku postihl výpadek proudu. Kvůli těžkému sněhu, který lámal stromy, museli energetici odstraňovat řadu poruch na vysokém i nízkém napětí. Nejdéle byli bez proudu obyvatelé Dětřichova. Bez proudu bylo i 1400 rodin v Rejhaticích, Loučné, Koutech nad Desnou a Bělé pod Pradědem. „Strom se tam dotýkal drátů s nízkým napětím. Docházelo k jiskření,“ řekla mluvčí společnosti ČEZ pro severní Moravu a Slezsko Lucie Lutišanová.

„Ještě během dneška i pondělí lze očekávat sněžení, a to zejména v oblastech Šumavy a Krkonoš, kde napadne okolo 10 cm nového sněhu, v Jeseníkách pak dokonce 15 cm,“ řekl Aha! Pavel Šimandl z Českého hydrometeorologického ústavu.

Připravte si deštníky, vytáhněte zimní bundy!

Babímu létu definitivně odzvonilo! Přichází skutečná zima! Alespoň podle teplot. Sněhu si zatím moc neužijeme. Už v úterý by mělo začít pršet a sníh roztaje.

„Do konce října již neočekáváme žádnou bílou nadílku, ta by se znovu měla objevit až v druhé polovině listopadu. Teploty se po zbytek října budou pohybovat okolo pěti, maximálně deseti stupňů, v noci však klesnou až na úroveň nuly a lze očekávat přízemní mrazíky. V listopadu by se pak rtuť teploměru měla pohybovat mezi 3 a 9 stupni,“ řekl Pavel Šimandl z Českého hydrometeorologického ústavu.

21.10.2007

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.