Největší hraniční kámen na přechodu s Rakouskem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Největší hraniční kámen na přechodu s Rakouskem

Ke kameni nevede turistická značka, musíte po hrázi Kamenného rybníka. Pártl tam často provází skupinky turistů.
Ke kameni nevede turistická značka, musíte po hrázi Kamenného rybníka. Pártl tam často provází skupinky turistů. (Foto Aha! – Jiří Čada)

Přímo na česko - rakouském hraničním přechodu nedaleko Nových Hradů na Českobudějovicku leží největší hraniční kámen u nás. Asi 10 metrů vysoký žulový balvan se stal v roce 1958 součástí značení státní hranice.

Od běžných bílých nebo bíločervených hraničních kamenů, kterým se odborně říká hraniční znaky, se tento skalní monolit výrazně liší. „Zatím k němu přímo nevede žádná turistická značka, jen odbočka z červené z Nových Hradů,“ říká zkušený turista a znalec Novohradských hor Theodor Pártl.

„Když půjdete od Veverského rybníka po bývalé hraniční asfaltové signálce, minete zprava Přesličkový rybník. O kus dál je na asfaltu vyznačena sprejem odbočka doprava na lesní cestu. Po zhruba 400 metrech stanete na hrázi Kamenného rybníka, ze které už hraniční balvan nemůžete minout,“ popsal cestu k hraničnímu unikátu Pártl.

Existence obřího hraničníku byla veřejnosti ještě v nedávné minulosti kvůli neprostupné železné oponě zcela utajena. Skalní útvar svou polovinou zabíhá na rakouské území. Vědí o něm místní, zkušení turisté, ale také horolezci. Je na něm nyní vyznačeno celkem šest velmi náročných cvičných výstupových cest na blízké skály. Hraniční značka je vytesána a namalována přímo v mohutné skále.

Je jich skoro 40 tisíc

Málokdo tuší, že podobných bílých nebo bíločerveně natřených žulových kvádrů s černým »céčkem« na jedné straně a značkou sousedícího státu na té odvrácené je na hranicích Česka rozmístěno neuvěřitelných 38 633 kusů! „Hraniční kameny jsou od nepaměti výrazem pokojné držby určitého území,“ řekl Aha! vedoucí plzeňské katedry geomatiky Západočeské univerzity docent Václav Čada.

Přeměřují je jednou za 20 let

Hraniční znaky bývají na hranicích rozmístěny ve vzdálenostech od jednoho metru do 300 metrů. Jejich údržbu zajišťuje Zeměměřičský úřad včetně toho, že jednou za zhruba 20 let tyto znaky podle mezinárodních smluv musí být geodeticky přeměřeny. V roce 1993 jich na nově vzniklé státní hranici se Slovenskem bylo rozmístěno 4168. Nejstarší hraniční kameny pocházejí již z dob Marie Terezie. Předtím se hranice vyznačovala většinou záseky do kůry stromů.

 

Že vás blízko za hranicemi nic moc nečeká? Tak to byste Rakousku křivdili. Opravdový odpočinek , opravdové zážitky a krásné vzpomínky nejen na fotkách – na to vše se můžete těšit tak blízko domova. Těžko uvěřit, že? Podívejte se na naše tipy, kde lze prožít skutečně jedinečnou dovolenou:

https://letnirakousko.nativecnc.cz/

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.