Rádce Aha! Zaručené kuchyňské triky našich babiček! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Rádce Aha! Zaručené kuchyňské triky našich babiček!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Shutterstock.com)

Stejně jako mistr tesař se někdy utne, tak i kuchař nemusí mít vždy svůj den... Na to myslete! Pokud se vám podaří přesolit polévku, přepepřit omáčku, nebo vám třeba neztuhne marmeláda, zkuste to zachránit. Stejně, jako to dělávaly už naše babičky.

  1. Může se stát, že vám ujede ruka s pálivou paprikou při dochucování guláše. S tím se dá pracovat. Kuchaři doporučují omáčku trošku naředit a zahustit strouhanou syrovou bramborou, nebo strouhaným opečeným chlebem. Druhou variantou je přidat ještě jeden kousek masa a udělat nový základ – tentokrát nepálivý a vše smíchat.
  2. 2. Přesolit polévku se asi někdy podařilo každému. Nebojte, i to se dá zachránit. Opět vám pomůže syrová brambora. Rozkrájejte ji do polévky, nebo omáčky, a jakmile se uvaří (doporučuje se 15 minut), vyjměte ji. Brambora nasaje přebytečnou sůl. Pokud jste přesolili krémovou omáčku, můžete zkusit přidat jogurt nebo zakysanou smetanu.
  3. 3. Příliš mnoho pepře v omáčce? Místo brambory tentokrát sáhněte po jablku. Vezměte dvě, nakrájejte je na velké kousky a v přepepřeném jídle krátce povařte. Ostrost se tak zmírní.
  4. 4. Srazila se vám omáčka? Opět celkem častá věc. Přidejte do ní špetku prášku do pečiva a hrnec ponořte do studené vody.
  5. 5. Moc kyselé jídlo? Ano, i to se může stát. Třeba když vaříte kulajdu nebo koprovou omáčku, do níž se přidává ocet. Dá se to spravit například máslem, smetanou nebo mlékem. Počítejte ale s tím, že výsledek bude chutnat trochu jinak.

Zbytek triků najdete v tištěné verzi Aha! 4.11.2020

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.