Bělušice na Mostecku: Vzpoura 400 vězňů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Bělušice na Mostecku: Vzpoura 400 vězňů

 Policisté zablokovali auty příjezdové cesty.
Policisté zablokovali auty příjezdové cesty. (Foto Aha! – David Malík, VS ČR)

Trestanci z nápravného zařízení v Bělušicích na Mostecku se dvě noci za sebou bouřili. K původním dvěma stovkám vězňů se přidali v sobotu večer další. Vzpouru vyvolala fáma o šíření koronaviru.

Údajně uvnitř kriminálu stavěli barikády, demolovali nábytek. „Bylo to okolo 400 vězňů. Nedošlo k žádnému zranění, přijali jsme příslušná opatření a zásahová jednotka věznice Bělušice je stále v pohotovosti,“ sdělila bez dalších detailů mluvčí Vězeňské služby ČR Petra Kučerová. O situaci vypovídají přijatá bezpečnostní opatření. Zatímco v pátek večer byla povolána zásahová jednotka, v sobotu před půlnocí byly navíc zablokovány přístupové cesty ke káznici a nasazeni psovodi se psy.

Na počátku fáma

Vězni se domáhají propuštění na svobodu kvůli možnému šíření koronaviru. Uvěřili fámě, že tak to prý dělají věznice na Ostravsku. „Je to nesmysl, ta situace není taková, abychom přijímali takováto opatření,“ vysvětila Petra Kučerová. Podle ní je nyní z celkových zhruba 19 tisíc vězňů nakaženo pouze 19 trestanců. „Pouze jediný vězeň onemocněl právě v Bělušicích,“ doplnil.

10 let navíc?

Vzpourou se zabývají i kriminalisté. „V souvislosti s nepokoji ve věznici v Bělušicích jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu vzpoura vězňů,“ uvedla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová. Organizátorům protestů hrozí, že si svůj pobyt za mřížemi prodlouží až o 10 let. Ostatní kázeňské tresty, které mají vliv na případné podmínečné propuštění.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.