Jan Blatný místo Romana Prymuly: Co teď změní nový ministr? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Jan Blatný místo Romana Prymuly: Co teď změní nový ministr?

Ministr zdravotnictví Jan Blatný
Ministr zdravotnictví Jan Blatný (Zbyněk Pecák)

Přecházíte z parku do džungle!“ Tímto varováním uvedl nového ministra zdravotnictví Jana Blatného (50, za ANO) do funkce prezident Miloš Zeman (76). A přidal i radu: „Nechoďte na Vyšehrad, je tam nebezpečno.“

Prezident tak při jmenování nového šéfa zdravotnictví narážel na důvod odchodu jeho předchůdce Romana Prymuly (56, za ANO). Ten musel skončit poté, co ho Blesk přistihl, jak porušuje svá vlastní nařízení. Z podivné noční schůzky s druhým mužem ANO Jaroslavem Faltýnkem (58) totiž vycházel z vyšehradské restaurace, i když tyto podniky měly být zavřené. Navíc si při kontaktu s řidičem a nastupování do auta nenasadil roušku. Prymula je přesvědčen, že se ničeho nedopustil a udělal jen politickou chybu.

Premiér Andrej Babiš (66, ANO) ho ale navrhl odvolat a nahradit právě expertem na poruchy srážlivosti krve. Vědec netuší „Politika je nesmírně krutá záležitost. Politik je vystaven útokům, které si vědec nedokáže představit,“ řekl včera Zeman nováčkovi Blatnému. Ten se ujímá úřadu v době, kdy se nedaří zmírnit dramatický nárůst počtu nakažených koronavirem. „Přichází ve velmi těžké situaci pro celou naši zem, přesto má kuráž a energii do toho jít,“ řekl o novém ministrovi Babiš. Je prý přesvědčen, že dosavadní náměstek Fakultní nemocnice v Brně svoji roli zvládne. Zeman navíc ocenil, že Blatný jmenoval končícího ministra svým spolupracovníkem v boji s epidemií.

Po »řezníkovi« umírněnost

Zatímco Prymula byl považován za drsňáka, a prezident ho nazval dokonce »řezníkem«, má se za to, že Blatný bude umírněnější. Na jaře, kdy byl covid ještě velkou neznámou, o něm na jednom ze seminářů řekl: „Je to trošku horší chřipka a stačí na ni, aby se zásadně omezila pravděpodobnost šíření, ty nejzákladnější věci“. Podobné stanovisko zastává i nyní. „Je to vážný virus typu chřipky a na tom se nic nemění,“ prohlásil včera.

Stydlivý šéf rezortu: Strach změňme v respekt

Střídání stráží na ministerstvu tentokrát probíhalo jinak, než je zvykem. Ačkoliv bylo avizováno, že nový šéf rezortu přijede s premiérem před hlavní vchod, nakonec se tak nestalo. Do budovy se »propašovali« tím zadním. Nakonec se Blatný přece jen přišel představit novinářům. Za svůj hlavní úkol označil nutnost změnit vnímání situace veřejností. „Pojďme změnit pocit strachu v respekt. Strach nás paralyzuje a rozděluje. Když to změníme, můžeme získat sílu,” řekl. Vládou přijatá opatření podle něj nebude potřeba zásadně zpřísňovat, lidé je ale musí respektovat. Nebude prý ani nutné stavět další polní nemocnice, kapacity podle něj stačí. „Nemůžu vám hned po svém nástupu říct, co udělám. Ale můžu vám slíbit, že rozhodování bude založené na datech, která budou sdílená a musí být všem srozumitelná,“ ujistil. Podrobnosti chce představit dnes.

Dříve žádal: Estébáku, odstup!

Ten, jehož odstoupení žádal, ho včera uvedl do úřadu. Nový ministr Jan Blatný totiž před dvěma lety podle časopisu Reflex podepsal i se svou manželkou petici Chvilka pro rezignaci. „My, níže podepsaní, pokládáme za nepřijatelné, aby 71 let po komunistickém puči a 30 let po sametové revoluci byl premiérem naší země trestně stíhaný člověk, vedený jako agent StB. Nebudeme dělat, že je to normální. Chceme, aby se Andrej Babiš vzdal funkce!“ stojí v petici. A na rozdíl od mnoha dalších, se »Jan Blatný, Jinačovice, lékař«, petent s pořadovým číslem 213 61 nechal uvést s plnou identifikací.

Celý článek můžete najít v tištěné podobě deníku Aha! na den 30. 10. 2020.

Přečtěte si
-bello-
30. 10. 2020 • 18:30

Blatný
Nevidím kolem sebe paralýzu ze strachu z Covidu. Co často vidím jsou demonstrace magorů z Milionu chvilek, který jsou paralyzovaný strachem, že se jim s rouškou bere demokracie. A mě na rozdíl od nich paralyzují kecy jejich soukmenovce Blatného .
Ten v r. 2019 podepsal Petici Milionu chvilek . V Petici jde zejména o Babiše, lidská práva a kecy o právním státu a Blatný v souladu s Peticí žádá odsouzení Babiše a nazývá ho estébákem , který nemůže být v čele státu ! S "Milionem chvilek " rajtuje Blatný už 2 roky na stejné vlně , ale jen co mu " estébé " nabídne "spolupráci" , tak na ni kejvne a získává tak prestižní postavení.
Jako ministr žádným pokladem pro stát není a neudělá nic, než co mu doporučí tým odborníků a zúročí nic, než co Prymula už obstral, tedy zázemí lůžek, Covid klesající křivku, dojednanou vakcínu, 3 R a dle toho pak další vývoj probere s těmito odborníky .
Jako dětský hematolog je pan ministr ve virologii hostem, v epidemiologii migrantem a jako manažer byl pouhým náměstkem svého ředi­tele­.Před­poklá­dám, že karanténu rozvolní na "zabíjačky" , aby ho v přátelském ovzduší u Mynáře nikdo "bez " nenačapal a že díky novým zabijačkovým stykům možná zkusí plnou parou volby příštím rokem.
----
Nemyslím, že by vůbec kdy osoby -Geislerová, Zagorová , Margita, Csáková, Čvančarová , Basiková, Hůlka, Bartoška, Šmucler, Hrušínský ...... pobraly , že po nich právě jejich "Chvilkař" plivnul .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.