Zděšení na Ostravsku: Láhve s dezinfekcí mají falešný obsah! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zděšení na Ostravsku: Láhve s dezinfekcí mají falešný obsah!

V lahvi může být tekutina, která virům neublíží.
V lahvi může být tekutina, která virům neublíží. (Foto Aha! – Martin Přibyl a ara)

Divit se nestačila Viktorie Procházková z Bohumína, když jí z lahve s nápisem Dezinfekční gel vystříkla na ruce tekutina páchnoucí po technickém lihu. Měla tam být dezinfekce, kterou vyrábí firma, ve které pracuje. Tento roztok ale neměl s jejich dezinfekcí nic společného.

„Ta dezinfekce měla s tou naší společnou jen láhev. Obsah byl zcela jiný,“ zlobí se Viktorie Procházková, která je ředitelkou společnosti Schulke CZ. „Namátkovými kontrolami jsme spolu s ostatními výrobci zjistili, že dezinfekční přípravky se takto falšují na sportovištích, v restauracích a kavárnách a v administrativních budovách," dodala. "Všimla jsem si toho i na některých poliklinikách,“ doplnila Zdena Tučková z Ostravy. 

„Dezinfekce neznámého původu může způsobit nežádoucí účinky, třeba dermatitidu, alergickou reakci, naředěním samozřejmě ztratí účinnost proti virům,“ vysvětluje Procházková. Stejnou zkušenost mají manažer Ecolabu Peter Gregor a René Gryga, šéf třinecké firmy Gultio CZ. „Dodáváme šetrný a účinný dezinfekční gel. Bohužel se do našich obalů po spotřebování lije cokoliv,“ řekl René Gryga. Přidal se i generální ředitel firmy vyrábějící Sanytol, Jindřich Čejka: „Šizením obsahu jsme poškozování my, ale především zdraví lidí.“

Dojde i na soud?

Výrobci dezinfekce nyní chystají právní kroky. „Neseme zodpovědnost za to, co deklaruje náš výrobek. Je testovaný akreditovanými laboratořemi, má kvalitativní parametry a je vyzkoušený v medicínské praxi letitým používáním,“ uvádí Viktorie Procházková. Mluvčí moravskoslezských hygieniků Aleš Kotrla doplnil, že pokuta za záměnu dezinfekce může být od desítek do stovek tisíc korun, případně i více, pokud by se prokázalo poškození zdraví.

Velký podvod

Podle známého epidemiologa Rastislava Maďara mají chemické látky určené k dezinfekci účinek jen v určité koncentraci. „Vyprázdněná originální lahev znovu naplněná naředěnou tekutinou bez dezinfekčního účinku může mít horší efekt, než kdyby tam nebyla,“ konstatoval Maďar. „V tom případě by hosté použili svoji dezinfekci, nebo si ruce umyli mýdlem na toaletě. Pokud to provozovny dělají úmyslně s cílem ušetřit, lze to považovat za velký podvod, který může napomáhat šíření nemoci a vést k nákaze hostů i personálu,“ dodal.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.