Ministr Prymula: Jak pohřbít nebožtíka s koronavirem? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Ministr Prymula: Jak pohřbít nebožtíka s koronavirem?

Pardubické krematorium - Ilustrační foto
Pardubické krematorium - Ilustrační foto (Pavel Mazáč / Sport)

Tradičnější pohřeb v rakvi do země? I do toho, jak spočineme, začíná zasahovat covidová pandemie. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (56, za ANO) by měli Češi v těchto dobách raději volit kremaci. Nařizovat to ale prý nehodlá.

Proč ministr doporučuje raději spalování?

Důvod je jasný. Covid-19 je infekční onemocnění a může se tak šířit i po smrti. Podle Prymuly je tak kremace z epidemiologického hlediska mnohem bezpečnější. Díky žehu totiž nezbudou v ostatcích pozůstatky viru, kterými by se mohli nakazit třeba pracovníci pohřebních služeb nebo hrobníci. Změnil názor? „Platí, že vysoce infekční pacienti se nesmí pohřbívat do země. Nicméně covid-19 není vysoce nakažlivá nemoc i po úmrtí,“ upřesnil včera na Twitteru ministr s tím, že nevidí důvod k opatření, které by nařizovalo povinnou kremaci. Češi volí žeh Podle údajů Správy pražských hřbitovů (SPH) dávají Češi kremaci výrazněji přednost před pohřbíváním do země. „V celé Praze bylo v loňském roce evidováno 92 % pohřbů žehem a pouze 8 % bylo pohřbů těl v rakvích,“ uvedla pro Aha! tisková mluvčí SPH Oldřiška Dvořáčková. Upozorňuje ale, že na venkově je tradice pochování nebožtíků v rakvi výraznější.

Pohřební ústavy nezkrachují

Kdyby přece jen byla nařízena nutná kremace zemřelých s onemocněním covid-19, pohřební ústavy by přišly až o 33,5 milionu korun. Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy však ke krachu těchto služeb nedojde. „Vzhledem k tomu, že pohřební byznys každoročně utrží zhruba 2,6 miliardy korun, je škoda 33,5 milionu korun zcela zanedbatelná. Odpovídá 0,6 procenta celkových ročních tržeb,“ uvedl Kovanda pro deník Aha!. Podle něj se nejlevnější kremace letos cenově pohybují kolem 16 tisíc korun. Cena pohřbu do země začíná na přibližně dvojnásobku tedy od 30 tisíc výše.

Mrazáky na mrtvoly?

Pokud vláda nezamezí kolapsu zdravotního systému, čeká prý Česko stejný scénář jako Itálii nebo New York. „Bez přísných opatření budou stát v ulicích mrazáky na mrtvoly,“ řekl ministr vnitra Jan Hamáček (41, ČSSD) pro deník Právo. Podle něj je zapotřebí, aby lidé důsledně dodržovali vládní nařízení. Pokud se tak nestane, je Česká republika 14 dní před kolapsem zdravotního systému. „Máme poslední pokus. Buď to s těmi tvrdými opatřeními, která teď přijdou, trefíme, anebo máme obrovský problém,“ doplnil vicepremiér pro Rádio Impuls.

Aktuality

Slováci i Poláci zpřísňují

Slovensko ani Polsko zatím nemění hraniční režim s Českem, ale v boji proti covidu-19 vyhlásily vlády obou zemí přísnější pravidla. ﷯ „Vydali jsme se českou cestou,“ uvedl slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí a následně vláda vyhlásila povinnost ve městech a obcích nosit roušky. Senioři mají opět vyhrazený čas na nákupy, střední školy přešly na distanční formu výuky. V Polsku jsou roušky povinné všude vyjma lesů a parků, od čtvrtka mají senioři denně vyhrazeny dvě hodiny na nakupování.

Problémy v nemocnici

Vážnou situaci zažívá kyjovská nemocnice kvůli trvale rostoucímu počtu pacientů s covid-19. Kapacita lůžek dochází, vedení špitálu tak hledá další prostory. „Jsme nuceni rušit provoz některých oddělení a odkládat neakutní výkony tak, abychom zajistili personální i lůžkové kapacity pro případy, které nesnesou odkladu,“ vysvětlil včera ředitel nemocnice Lubomír Wenzl. Podle něj nejsou příznivé ani vyhlídky na další dny. „Akutní péče současně musí být zajištěna,“ dodal s výzvou k respektování hygienických opatření. Krajští hygienici k nedělní půlnoci evidovali v okrese 1262 pozitivních lidí. Za poslední týden 568 nových.

Brněnská primátorka: Nákaza není legrace! 

Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS, na snímku) se po onemocnění koronavirem a čtrnáctidenní karanténě vrátila včera do práce na brněnský magistrát. „Nic příjemného ani při lehčím průběhu. Nekončící únava, slabost, horečky,“ řekla. Foto Facebook

Šéf Prahy Hřib vyzval k odpovědnosti vzhledem k rychlému nárůstu nově nakažených po celém Česku, metropoli nevyjímaje, také primátor hlavního města Zdeněk Hřib (39, Piráti) varuje před docházejícími kapacitami nemocnic. „Pokud bude současný vývoj pokračovat, začnou docházet kapacity lůžek v nemocnicích. A to, že počty hospitalizovaných budou stoupat, je realitou,“ uvedl. „Buďme odpovědní, dodržujme pravidla a nainstalujme si všichni e-roušku,“ dodal.

Nové testy v Brně

Dvě desítky vyškolených dobrovolníků a stovka dalších v záloze je připravena na testování ve třech laboratořích výzkumného institutu CEITEC Masarykovy univerzity. Ty jsou nově určeny testování vzorků na přítomnost nového koronaviru. Povolení analýzu provádět obdržela univerzita od Státního zdravotního ústavu v pátek. „V tuto chvíli mohou naši zaměstnanci vypomoci v nemocničních laboratořích. Samotné testování v CEITEC může začít nejdřív za týden, až přijdou příslušné chemikálie a my ověříme, že vše funguje, jak má,“ doplnil Boris Tichý, vedoucí laboratoře, která testování koordinuje. Výzkumníci budou však testovat vzorky pocházející z nemocnic, nebudou sami odebírat vzorky od lidí.

Chybět mohou i sestry a lékaři

Uzavření některých tříd a distanční výuka má dopad i na personál nemocnic. Zaměstnanci, kteří jsou zároveň rodiči, totiž musejí zůstávat s dětmi doma. „Všeobecná fakultní nemocnice v Praze přijde o 30 procent vysoce kvalifikovaného personálu,“ varuje vedoucí lékař. Odlivu stovek zaměstnanců, zejména zdravotních sester, se obává také hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (61, KDU-ČSL). „Zavírání prvního stupně základních škol by způsobilo velké personální problémy,“ řekl. Také uherskohradišťská a zlínská nemocnice hledají brigádníky na výpomoc s provozem, zejména bývalé zdravotní sestry, zdravotníky, studenty zdravotnických oborů, ale i všechny, kteří chtějí pomoci.

Plzeň přispěje na on-line výuku 

Příspěvek ve výši 200 tisíc korun poskytne město na on-line výuku v mateřských školách. „Za peníze z rezervy rozpočtu odboru školství nakoupí licence pro vzdálený přístup, který zajistí městská organizace Správa informačních technologií,“ uvedla mluvčí plzeňského magistrátu Eva Barborková. Také m﷯inisterstvo školství poskytlo v souvislosti s epidemiologickou situací všem základním a středním školám peníze na pořízení technického vybavení škol tak, aby byli učitelé schopni v případě dalšího omezení provozu zajistit on-line výuku již od začátku tohoto školního roku.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.