Udusila roční dcerku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Udusila roční dcerku

Lucie Rokošová udusila dceru.
Lucie Rokošová udusila dceru.

PRAHA – Udusila dceru a brání se, že byla jen nepříčetná. Městský soud v Praze se včera začal opět zabývat případem Lucie Rokošové, která měla zabít svou čtrnáctiměsíční dcerku. Za to jí hrozí osm let vězení.


Říká: Byla jsem nepříčetná!

Všechny soudy zatím jednání ženy kvalifikovaly jako vraždu. Osmiletý trest vězení však letos v červenci zrušil Ústavní soud. V ústavní stížnosti totiž Rokošová tvrdila, že byla v době činu nepříčetná. Proto se případem bude opět zabývat soud, který musí prokázat opak.

Tragédie se odehrála v listopadu 2002 v pronajatém bytě manželů Lucie a Daniela Rokošových. Žena kvůli pláči dítěte probděla celou noc. „Vyčerpaná matka přistoupila k postýlce s úmyslem dceru usmrtit,“ tvrdí obžaloba. Přeloženou látkovou plenou jí podle zrušeného rozsudku přikryla celý obličej a tři až pět minut tlačila oběma rukama na nos a ústa.

Podle obhajoby však nechtěla dítě zabít, ale jen umlčet. V době činu prý byla nepříčetná, trpěla poporodní depresí a pak ztratila paměť. Městský i vrchní soud takovou verzi odmítly, jejich rozsudky potvrdil i Nejvyšší soud. Ústavní soud je ale zrušil. Podle něj sice není sporu o tom, že Rokošová dceru zabila, otázkou ale zůstává její příčetnost. Včera několik hodin probíhaly výpovědi svědků. Rozsudek padne nejspíš už dnes.


Autor: (miš)
Foto: ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.