Poslouchejte, jinak přitvrdím! hrozí Prymula | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Poslouchejte, jinak přitvrdím! hrozí Prymula

Prymula má zřejmě kapsy plné nápadů.
Prymula má zřejmě kapsy plné nápadů. (Foto ČTK/Šimánek V.)

Dnes je to přesně 141 dní od doby, kdy v Česku přestal platit poslední nouzový stav. Od včerejška je tu zas a s ním i další pravidla. Třeba zákaz muzikálů či omezení počtu osob u jednoho stolu. A podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (56, za ANO) může být klidně ještě hůř.

Už nyní máme omezený počet lidí uvnitř i venku. Zpřísnění se nevyhnulo ani školám či kostelům. Přesto nás může potkat i horší scénář. „Pokud 30 až 40 procent obyvatel nebude respektovat současná opatření proti šíření koronaviru, vláda bude muset asi za deset dnů přitvrdit,“ řekl ministr. Jak se pozná, že zrovna tolik procent Čechů opatření sabotuje? „To je jenom čistě ilustrativní informace, protože my vnímáme, že řada lidí ty roušky třeba nosí jen tak, aby se neřeklo,“ řekl Prymula Aha!. Zatím však podle jeho slov není důvod uzavírat společnost, jak se to děje v Izraeli a v Madridu. V pátek pak Prymula představí souhrn opatření pro jednotlivé scénáře postupu šíření epidemie. „Řada opatření z minulého týden nám bude končit. V pátek je tedy nutno opatření přehodnotit,“ podotkl šéf rezortu. Opatření, které má v záloze, je prý až šedesát.

Co platí nyní?
Opatření s platností na dva týdny omezují hromadné akce ve vnitřních prostorech na 10 osob, venku na 20 osob. V restauraci může u jednoho stolu sedět maximálně 6 osob. Sportovní akce jsou bez diváků. Kina a divadla mají zákaz pořádat představení se zpěvem a na bohoslužby může maximálně 100 sedících. Zákaz zpěvu platí i tam. V okresech, jež jsou na semaforu zbarveny červenou nebo oranžovou barvou, se na dva týdny uzavírají střední školy. Praktická výuka pokračuje i dál. Na základních školách se bude 14 dnů učit hudební výchova bez zpěvu. Tělocvik bude na prvním stupni bez omezení, na druhém stupni by se měl konat venku.

Vakcína do konce roku
Ministr Prymula zároveň dodal, že vláda uvolnila 150 milionů korun pro nákup tří milionů vakcín proti koronaviru. Takové množství pokryje zhruba 1,5 milionu osob. První dodávka by do Česka měla dorazit koncem roku. Česko mohlo z unijního balíčku nakoupit až sedm milionů dávek. Vláda však už v létě rozhodla, že další vakcíny chce nakoupit od jiných výrobců.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.