Zdravotní rádce: Jak rozeznat chřipku od viróz a covidu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zdravotní rádce: Jak rozeznat chřipku od viróz a covidu!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (istock.com)

Ačkoli je aktuálně nejpalčivějším zdravotnickým tématem epidemie koronaviru, už brzy přijde čas, kdy se začne hovořit i o jiných chorobách. Chřipka, pneumokokové infekce, záněty horních a dolních cest dýchacích – to všechno jsou nemoci, jejichž výskyt každoročně s příchodem podzimu stoupá. A letos bude víc než kdy jindy potřeba s nimi účinně bojovat!

Chřipka

O co jde? Vysoce nakažlivé sezonní onemocnění, které se u nás objevuje zhruba od začátku ledna do konce března. Primárně jej způsobují chřipkové viry (tzv. influenza) typů A, B a C. „Přenášejí se nejčastěji vzdušnou cestou, tedy kapénkami, při kýchání, kašlání i mluvení, ale i kontaminovanýma rukama, jimiž se dotkneme obličeje,“ doplňuje primářka Roháčová. Příznaky: Náhlý nástup s bolestí hlavy, horečkou, zimnicí, bolestmi kloubů a svalů a malátností. Až později se přidruží suchý kašel, rýma nebývá. Inkubační doba je 1 až 3 dny.

Pneumokokové nákazy

O co jde? Patří mezi nejčastější onemocnění v lidské populaci, které je způsobené bakterií Streptococcus pneumoniae. Jejich zákeřnost spočívá v tom, že se mohou projevovat od méně závažných příznaků až po ty život ohrožující. Přenáší se kapénkami, tedy vzdušnou cestou. Příznaky: Typický je prudký nástup s vysokou horečkou, dráždivým kašlem a bolestí na hrudníku. Může (ale nemusí) se přidat záněty středního ucha, obličejových dutin či velmi nebezpečný zánět mozkových blan. „Závažný průběh mívá pneumokok zejména u seniorů, každý pátý pacient z této rizikové skupiny na něj umírá,“ říká primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce MUDr. Hana Roháčová. Inkubační doba se pohybuje od 1 do 3 dnů.

OČKOVÁNÍ – ANO, ČI NE?

O nutnosti očkování se ve veřejném prostoru dlouhodobě vedou debaty a pravdou zůstává, že proočkovanost české populace na pneumokoky i chřipku je stále velmi nízká. „Letos je tohle téma o to palčivější, že se respirační onemocnění budou objevovat současně s koronavirem,“ říká paní primářka Roháčová. „Vyšší proočkovanost by mohla jejich výskyt částečně eliminovat.“ Na druhou stranu, ani některé hlasy odpůrců nelze brát na lehkou váhu. Takže si shrňme všechna pro a proti a každý si na očkování udělejme vlastní názor.

Zbytek článku najdete v tištěné verzi Nedělního Aha!

Přečtěte si
kozinozka
27. 9. 2020 • 18:35

a ta pro a proti zůstala utajena. Mě by zajímalo, zda je dobré se očkovat, když už má člověk chronickou bronchitidu.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.